Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Ірина Констанкевич мріє про... 20 мільйонів для свого округу

Волинь-нова

Ірина Констанкевич мріє про... 20 мільйонів для свого округу

Це буде вдвічі більше коштів, ніж торік вдалося залучити народному депутату України на Волинське Полісся

Майже 10 мільйонів гривень із фонду соціально-економічного розвитку отримали у грудні 2016-го чотири райони 23-го виборчого округу за сприяння Ірини Констанкевич. Гроші спрямовані на капітальне будівництво, придбання транспорту, меблів, комп’ютерного та медичного обладнання. Найбільші суми надійшли в село Осівці Камінь-Каширського району та місто Ківерці


Тамара ТРОФИМЧУК



Поліська глибинка завжди потребувала державних фінансових «вливань». У школах, ФАПах, клубах усе, що могло зноситися, давно зносилося, але держава, як і раніше, тримає заклади соціально-культурного призначення на «голодному пайку». Подбати про кошти для поліпшення ситуації в освіті, культурі, медицині, спорті – один із обов’язків депутата Верховної Ради. Цей мандат у липні 2016-го здобула Ірина Констанкевич. Хоча у статусі нардепа перебуває менш як півроку, все ж добилася коштів для округу. І не тільки, щоб їх виділили, а й вчасно освоїли, аби такі потрібні гроші послужили людям, а не повернулися до Києва.



Кошти для округу потрібні, як повітря. І народний депутат може залучити їх двома шляхами – з фонду регіонального розвитку та фонду соціально-економічного розвитку.



Порада «кувати залізо, поки воно гаряче» добре описує процес залучення державних фінансів. Той, хто береться організувати цю справу, повинен дуже чітко спланувати роботу, бо діяти треба швидко. Чиновники в Києві можуть тягнути з коштами до останнього, а від регіонів хочуть оперативної роботи. Така постановка питання може не подобатися, але на місцях вибирати не доводиться. Бо мати гроші у руках, а потім повернути їх не використаними — злочин.
Так, Камінь-Каширський район за сприяння депутата отримав понад 6 мільйонів гривень. З них 2,5 – на будівництво нової школи у селі Осівці. Місцеві жителі чекали на нього півстоліття, навіть виходили на акцію протесту. Народний бунт дав результат, справа зрушила з «мертвої точки». 2,5 мільйона – ще одне цьому підтвердження. Крім того, майже триста тисяч гривень надійшло на добудову дитсадка в селі Добре. Школа в селі Оленине за кошти фонду отримала комп’ютери, молодь із Карпилівки – соціально-культурний центр, а спортсмени Каменя-Каширського – зал важкої атлетики.
Для Маневицького району із фонду соціально-економічного роз-витку виділено мільйон 300 тисяч гривень. Левова частка цієї суми спрямована на облаштування житлово-трудового комплексу Маневицького НВК №2 – гімназії. У навчальному закладі планують відбудувати гуртожиток для учнів із сіл району. Тут також мають бути майстерні для трудового навчання. Державні гроші надійшли і в село Цміни. «В нашій школі 316 учнів,
36 вчителів, класи дуже великі — по 28 діток. Цього року замінили
103 вікна на металопластикові і
8 дверей. Коштувало це близько мільйона гривень. В школі відразу відбулася зміна мікроклімату – вікна все-таки», – каже директор Цмінівської ЗОШ Олександр Мурашко.
3 мільйони 844 тисячі отримала Ківерцівщина. З них більше мільйона – на ремонт даху у міській гімназії. Крім того, експериментальна школа Ківерців має тепер десять нових комп’ютерів і проектор. Такі ж проектори отримали навчальні заклади у 13 селах району. Для школи в Журавичах придбали опалювальний котел, для дитсадків у Жорнищі та Сокиричах – комплекти дитячих ліжок. Медицина району отримала обладнання та комп’ютерну техніку на 405 тисяч. Та найбільші грошові «вливання» – в культуру, зазвичай усіма забуту. Для потреб майстрів сцени Ківерцівського РБК нарешті з’явився автобус! І приємний додаток до цього – 98 тисяч гривень на сценічне взуття співакам і танцюристам.
У Любешівському районі близько мільйона гривень бюджетних коштів спрямовано для закладів освіти й медицини. 94 тисячі з них – на комп’ютерний клас у селі Гірки. Свого часу Ірина Констанкевич побувала у цій школі, збудованій ще за Польщі, і після цього її візиту вже до кінця року в село привезли все необхідне для кабінету інформаційних технологій. Схожим чином у село Люб’язь надійшло обладнання для класу біології. Ще шість шкіл району отримали нові меблі, заклади охорони здоров’я – функціональні ліжка, аналізатор крові, медичне обладнання для центрів первинної допомоги.
– Кошти для округу потрібні, як повітря. І народний депутат може залучити їх двома шляхами – з фонду регіонального розвитку та фонду соціально-економічного розвитку, – розповідає Ірина Констанкевич. – Сума фінансування залежить від вмотивованості та аргументованості, які подає депутат у заявці. Головне, щоб об’єкти в переліку фінансування відповідали всім вимогам, мали проектно-кошторисну документацію і співвідносилися з рівнем соціального розвитку регіону.
У 2017-му депутат Верховної Ради планує ще більше скористатися можливостями фонду соціально-економічного розвитку для поліпшення ситуації в окрузі. Каже, в середньому кожен член українського парламенту розраховує на
20 мільйонів гривень. Ірина Констанкевич переконує, що докладатиме зусиль, щоб залучити для свого регіону якнайбільше. Псує загальну картину лише практика давати гроші в останній місяць року, тобто в грудні, коли ними буває важко скористатися. Бо товари ще можна придбати, а вже послуги – ремонт доріг, будівництво, реконструкцію – зробити складно.
Тому переді мною стоїть завдання — докласти всіх зусиль, аби гроші з фонду соціально-економічного розвитку прийшли на округ значно раніше, – каже Ірина Мирославівна. – Бажано – у весняно-літній період, коли такі роботи можна здійснювати. Процедурні можливості прискорити отримання цих коштів є. Тому відповідно до календарного плану в лютому ми завершуємо формування заявки до фонду, далі займаємося документацією, а в травні — червні працюємо над тим, щоб Міністерство фінансів виділило гроші на об’єкти.


 

Telegram Channel