Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Горщику, вари!

Волинь-нова

Горщику, вари!

Глиняний посуд для приготування їжі — ​не дивина на сучасній кухні. Та, на жаль, господині рідко дістають його із найдальших полиць. А даремно. Страви в горщиках — ​це дуже зручно і зовсім не складно. Продукти прогріваються повільно і рівномірно, їжа в них не пригоряє, а смак і запах має неймовірний. Приготувати у такий спосіб можна практично будь-що


Курятина з картоплею
Інгредієнти: 300 г курячого м’яса, 8 картоплин, 2 цибулини, 1 морквина, сметана, вершкове масло, сіль, перець — за смаком.
Приготування. Цибулю порізати кубиками і обсмажити на олії. Куряче м’ясо покраяти шматочками і теж підсмажити. Картоплю порізати кубиками, моркву потерти на грубу тертку. У горщик викладати продукти шарами: обсмажене м’ясо, цибулю, картоплю, моркву, знову шар м’яса і шар картоплі. Полити залишками олії з пательні, на якій смажилася курка. У кожен горщик покласти по столовій ложці сметани і по грудочці вершкового масла. Накрити кришечками і поставити в духовку на 1 годину.


Квасоля з м’ясом
Інгредієнти: 300 г квасолі, 2 цибулини, 3 морквини, 3 картоплини, 300 г свинини, 4 зубочки часнику, перець, сіль, олія, бульйон.
Приготування. Попередньо замочену квасолю відварити, відцідити. Порізану на шматки свинину обсмажити, додати цибулю, а затим моркву. Викладати в горщики шарами: м’ясо з цибулею та морквою, квасолю, картоплю. Залити бульйоном із додаванням подрібненого часнику. Запікати при температурі 180 градусів близько 40 хвилин.


Сирники в маковому соусі
Інгредієнти: 500 г сиру, 2 яйця, 5 ст. л. цукру, 100 г родзинок, 100 г борошна, 500 мл сметани, 50 г вершкового масла, 50 г маку.
Приготування. Мак залити окропом, накрити кришкою і залишити на 20 хвилин, щоб добре розпарився. Сир змішати з яйцем та цукром і добре розтерти. Додати борошно, родзинки і вимісити. З цієї маси скачати невеличкі кульки, обваляти їх у борошні й обсмажити на олії з обох боків до золотистого кольору. Вершкове масло розтопити на водяній бані, додати сметану, мак і цукор. Нагріти соус на слабкому вогні (не кип’ятити). Сирники розкласти у горщики і залити соусом. Поставити у духовку, розігріту до 180 градусів, на 15 хвилин.


До речі
l М’ясо та овочі тушкуються в горщиках у власному соку, тож доливати в них додаткову рідину не потрібно. Вода доречна, якщо до складу страви входять крупи, які вбирають вологу.
l Процес приготування їжі в горщику вимагає більше часу, ніж на плиті або просто в духовці. Адже температура запікання не повинна перевищувати 180 градусів. Якщо ви не відварювали і не смажили інгредієнти попередньо, то готувати будь-яку страву потрібно не менш години. Краще — більше.
l Якщо ви кладете продукти в горщик шарами і не використовуєте води та інших рідин, то враховуйте, що верхній шар у процесі приготування може підсихати. Тому зверху краще покласти соковиті овочі (помідор, цибулю, моркву) або шматочок свинячого сала.


 

Telegram Channel