Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Підгодуйте бджіл тістом канді

Волинь-нова

Підгодуйте бджіл тістом канді

Кінець зимівлі (лютий і березень) — це дуже складний період в життєдіяльності бджолосімей. І водночас відповідальний для самого пасічника

Ігор МАЛАХОВСЬКИЙ


Теплі сонячні промені, прогріваючи вулики, виманюють комах назовні, а морозець не дає змоги для льоту. Пасічник у цей час повинен уважно спостерігати за змінами погоди і бути готовим до її примх, надаючи допомогу бджолосім’ям у завершенні зимівлі.



Насамперед треба звернути увагу на льоток, який є дзеркалом, тобто відображенням розвитку бджолосім’ї протягом усього року.



Насамперед треба звернути увагу на льоток, який є дзеркалом, тобто відображенням розвитку бджолосім’ї протягом усього року. Відкривши льотковий загороджувач і прочистивши скребком підмор, пасічник може безпомилково оцінити стан комах. Невелика кількість підмору або його відсутність вказує, що зимівля була хороша. Коли ж льоток набитий підмором — на негаразди.
За тими сім’ями, у яких запідозрили щось неладне на кінець зимівлі, та за тими, що не отримали восени достатньої кількості корму, треба, обережно відкривши кришку вулика, спостерігати, як рухається клуб. Якщо зимовий клуб буде піднятий на всю поверхню рамок, бджіл необхідно забезпечити пастоподібним тістом (так званим канді: на 1 кг цукрової пудри додати 150 — 200 г меду) з розрахунку 1 — 1,5 кг на сім’ю. Тісто треба сховати в поліетиленовий пакет, проколоти його декілька разів і покласти на рамки, підставивши рейки.
с.Забороль
Луцького району.


 

Telegram Channel