Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Чи здорові ваші ягідні кущі?

Волинь-нова

Чи здорові ваші ягідні кущі?

У багатьох є садові ділянки з аґрусом, смородиною, порічками, малиною. І, буває, аматор все начебто робить правильно, а врожай не радує. Проте є можливість спрогнозувати майбутній ужинок і вжити заходів, щоб ягід було не як кіт наплакав

Ігор ВИЖОВЕЦЬ


Наприкінці лютого наріжте з кущів одно- та дворічних гілок (вибирайте ті, що знизу), поставте у посудину з водою. Коли бруньки почнуть розкриватися, з допомогою лупи огляньте їх і вам стане зрозуміло, які



Коли бруньки почнуть розкриватися, з допомогою лупи огляньте їх і вам стане зрозуміло, які шкідники зимують у саду і чи потрібно вдаватися до раннього весняного обприскування.



шкідники зимують у саду і чи потрібно вдаватися до раннього весняного обприскування. З’ясуйте, як вплинули на рослини погодні умови: приморожені бутони буріють. Роздивіться, чи не з’являється яскраво-оранжева гусінь смородинової і малинової брунькової молі. Перезимувавши під корою, за температури вище 12—13° С шкідники перебираються до верхніх бруньок і в’їдаються у їхню основу, що особливо небезпечно. Пошкоджені бруньки всихають, а кущі виглядають ніби обпалені вогнем.


Якщо на ще голих прутиках смородини чи глоду побачили круглі (у формі качанчиків) надто роздуті блідо-жовті бруньки, то це робота брунькового кліща. Шкідників (або їхніх лялечок) там від 3 до 8 тисяч штук. Крім того, що вони зіпсували «домівку», в період цвітіння кліщі переповзуть на здорові пуп’янки і загублять їх. Тому ранньою весною виріжте понівечені гілки, а якщо кущ сильно заражений, обріжте його, залишивши тільки нижні гілки. Пригніть їх, засипте землею на 10—15 см. Під шаром ґрунту кліщі не розвиватимуться, а молоді пагони, що проростуть, можна використати як садовий матеріал.
с. Гредьки
Ковельського району.


 

Telegram Channel