Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Попіл: і добриво, і засіб проти шкідників

Волинь-нова

Попіл: і добриво, і засіб проти шкідників

У справжнього садівника-городника робота є завжди. На дачі чи обійсті сніг навколо дерев ви втоптали ще в січні, щоб боротися проти мишей, а під час відлиги його потрібно ще ущільнити, адже гризуни зараз дуже голодні

Ігор ВИЖОВЕЦЬ



Штамби очистіть від старої кори, аби знищити гусінь яблуневої плодожерки та інших шкідників, що зимують на деревах. Побілка вапном після цього обов’язкова. Це дасть змогу запобігти сонячним опікам і, як наслідок, хворобам, зокрема чорному раку.



Навесні проти яблуневої плодожерки, аґрусового трача (пильщика) та багатьох інших шкідників добре прислужиться мильно-попільний розчин.



У селах усі користуються грубками та печами (та й на дачах теж). Не викидайте попіл, адже його можна використовувати не лише як добриво. Щоб квочку, яка сидить на яйцях, не мучили паразити, у гніздо під підстилку насипте шар попелу. А навесні проти яблуневої плодожерки, аґрусового трача (пильщика) та багатьох інших шкідників добре прислужиться мильно-попільний розчин. Готувати його слід так: 1 — 1,5 кг деревного попелу залийте відром (10 л) крутого окропу, дайте постояти, а потім закип’ятіть. Згодом процідіть, додайте якогось прилипачу, наприклад, дьогтярного, хвойного чи простого господарського мила (15 — 20 г).
Не зайвим буде перед обприскуванням цим чи іншим саморобним препаратом перевірити концентрацію «ліків». Для цього піднесіть відерце до дерева, пригніть гілку і занурте в рідину. Якщо на другий-третій день опіків не буде, сміливо йдіть у бій з комахами. В іншому випадку додайте трохи води, щоб розвести розчин.
Тепер перейдемо до овочів. На цибулю й часник часто нападає цибулева муха. Для боротьби з її личинками ґрунт посипають вздовж рядків попелом (для підсилення ефекту на 20 г попелу додають 1 г креоліну і перемішують). Обробіть грядки таким чином 2 — 3 рази через тиждень.
с. Гредьки
Ковельського району.


 

Telegram Channel