Курси НБУ $ 39.60 € 42.28

У Луцьку підліток намагався здійснити самогубство

Вихованець одного із навчальних закладів був учасником гри «Синій кит» у соціальній мережі


Про це повідомили на спільному брифінгу керівництво Національної поліції у Волинській області.



Наразі в області вживаються максимальні заходи аби попередити участь дітей у небезпечних іграх у соцмережах. Поліція просить усіх небайдужих, які запідозрять щось подібне повідомляти на гарячу лінію або за телефоном 102 та обіцяє повну конфіденційність



За словами начальника управління превентивної діяльності ГУНП Володимир Солоненко, вчасно попередити біду вдалось завдяки злагодженій роботі правоохоронних органів з викладачами та небайдужими громадянами. «Спільними зусиллями вдалось попередити скоєння суїциду неповнолітнього. Завдяки тому, що вчасно надійшла інформація  зі школи до поліції, його було зупинено на 50-му кроці виконання завдання, який фактично є безпосередньою спробою вчинення суїциду. Тепер з ним працюють кваліфіковані психологи, він у дуже важкому психологічному стані», – розповів Солоненко.


За даним фактом внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками злочину, передбаченого частиною 3 статті 120 ККУ, яка передбачає міру покарання від 7 до 10 років позбавлення волі. За словами начальника відділу кіберполіції у Волинській області Дмитра Мірчука, наразі ведеться робота по встановленню осіб, які адмініструють подібні групи і спонукають неповнолітніх до участі в грі.  Одночасно правоохоронець зазначив, що «гра» звучить надто гучно. «Це діалог між особою і адміністратором, який дає завдання. Їх кількість коливається від 15 до 50. Аналіз підтверджує, що 50-е завдання дає вказівку здійснити самогубство».


Як розповів начальник відділу ювенальної юстиції прокуратури Сергій Самчук у 2015-2016 році було зафіксовано 9 випадків суїциду і 16 спроб. Аналізуючи причини, то здебільшого це соціальна неадаптація, негаразди в сім’ї, конфлікти з рідними. Повернувся працівник прокуратури і до двох випадків самогубств, які трапились у селі Баїв під Луцьком у жовтні 2015 року. За його словами, правоохоронці помітили у цій справі певні ознаки причетності дівчат до подібних груп у соціальних мережах. Тож справу вирішили переглянути – наразі повторно проводиться перевірка чи не довели дітей до самогубства невідомі люди у соціальних мережах.


Наразі в області вживаються максимальні заходи аби попередити участь дітей у небезпечних іграх у соцмережах. Поліція просить усіх небайдужих, які запідозрять щось подібне повідомляти на гарячу лінію або за телефоном 102 та обіцяє повну конфіденційність.


Крім того батькам радять приділяти більшу увагу психологічному стану дитини та, щоб не допустити потрапляння дітей у такі групи:


1) Перевіряти шкіряні покриви дитини на наявність пошкоджень та, в разі їх виявлення, з’ясовувати обставини, за яких вони з’явилися. Особливу увагу звертати на пошкодження різного роду в формі кита.


2) Перевіряти акаунти дитини в соціальних мережах, та групи до яких входить акаунт. Перевіряти вміст спілкування в приватних чатах.


3) Звертати увагу на коло спілкування дитини.


4) Намагатися зайняти вільний час дитини спортивними або культурними секціями.


5) Обов’язково контролювати те, які фото й та відеофайли знаходяться в гаджетах дитини.


6) Встановлювати функцію «батьківський контроль» на всіх гаджетах дитини.


 

Telegram Channel