Курси НБУ $ 39.59 € 42.26

МЗС пов'язало чергові репресії РФ проти кримських татар із днем опору російській окупації

Відомство вимагає від Росії припинити залякування і тортури проти громадян України

Міністерство закордонних справ України пов'язує чергову хвилю репресій, обшуків і незаконних затримань на території окупованого Криму з днем опору російській окупації, 26 лютого, а також вимагає від Росії негайного припинення подібних дій і звільнення всіх заручників. Про це заявила речник Міністерства закордонних справ України Мар'яна Беца, повідомляє “Тиждень”.



Адвокат Еміль Курбедінов повідомив, що до деяких затриманих окупанти застосували фізичну силу.



"МЗС України висловлює категоричний протест Російській Федерації в зв'язку з триваючими репресіями, незаконними затриманнями, обшуками й арештами, а також тортурами, які застосовуються до громадян України на окупованому півострові. Очевидно, що окупант підсилює політичні переслідування перед 26 лютого - днем опору АР Крим російській окупації", - сказала вона.


Речниця зазначила, що Російська Федерація вчергове цинічно нехтує основоположними правами і свободами людини, міжнародним правом і резолюцією Генеральної Асамблеї ООН, яка була прийнята в грудні 2016 року "Стан з правами людини в АР Крим та м.Севастополі".


"Ми вимагаємо від російської сторони негайно припинити будь-які репресії, залякування і порушення прав і свобод на окупованому півострові і дотримуватися міжнародного права, а також вимагаємо звільнення всіх наших громадян, які незаконно утримуються на території окупованого Криму", - підкреслила речник українського МЗС.


Нагадаємо, 21 лютого силовики провели обшуки в будинку кримського татарина Марлена Мустафаєва. Згодом йому присудили 11 днів адміністративного арешту за публікацію у соціальній мережі «Вконтакте» у 2014 році. Також затримали учасників протесту біля будинку Мустафаєва, та тих, хто знімав на відео. Одинадцятьох затриманих засудили до адміністративного арешту. В цей день російські ЗМІ в окупованому Криму публічно оголосили про начебто спецоперацію із затримання терористів "Хізб ут-Тахрір".


Адвокат Еміль Курбедінов повідомив, що до деяких затриманих окупанти застосували фізичну силу.

Telegram Channel