Курси НБУ $ 39.22 € 42.37

Лучанин вимагає запровадити у маршрутках посаду громадського контролера

Протягом кількох годин петиція вже встигла зібрати 7 підписів на свою підтримку

Лучанин Вадим Слива сьогодні, 22 лютого, зареєстрував на сайті Луцької міської ради петицію з вимогою запровадити у маршрутках посаду громадського контролера. Ось як чоловік аргументує свою пропозицію:



Водій перевіз (умовно) 1000 пасажирів, власнику маршрутки відзвітував про 800, а той, в свою чергу, стверджує, що їх було 600 і що маршрут не рентабельний, вартість проїзду потрібно підіймати.



«Останнім часом перевізники вкотре почали підіймати питання про підвищення тарифів за проїзд в міському транспорті, мотивуючи це низькою рентабельністю перевезень пасажирів у місті. Однак, вирахувати справжню рентабельність перевезень на сьогоднішній день практично нереально, оскільки немає обліку квитків, а отже і кількості перевезених пасажирів. Водії пасажирам квитки не видають і лише в кінці зміни на кінцевих зупинках викидають квитки пачками або «метрами», скільки вважають за потрібне. Тому, маємо таку ситуацію, коли водій перевіз (умовно) 1000 пасажирів, власнику маршрутки відзвітував про 800, а той, в свою чергу, стверджує, що їх було 600 і що маршрут не рентабельний, вартість проїзду потрібно підіймати. 


Тому, пропоную зобов'язати управління транспорту заснувати посаду незалежного контролера для перевірки проїзних документів у пасажирів. Достатньо 2-4 людини на місто, які б протягом дня за випадковим вибором переходили з однієї маршрутки в іншу, перевіряли квитки у пасажирів та штрафували тих, хто їде без квитка. Це, в свою чергу, простимулює пасажирів вимагати від водія видавати квиток в обмін на отриману плату за проїзд. А оскільки квитки – це номерний документ, то можна буде прослідкувати, яку кількість пасажирів було перевезено за день. 

Посада контролера повинна бути збережена і після впровадження в міському транспорті системи електронного квитка, щоб не було ситуації, коли замість електронної оплати водій буде пропонувати проїзд за оплату готівкою («так простіше» або «так дешевше»), як це зараз відбувається з перевезенням пасажирів міжміськими маршрутками, де проїзд з квитком, купленим в касі, дорожчий, ніж «за домовленістю» з водієм без квитка. 

Одночасно, контролер може перевіряти якість надання послуг перевізником – чистоту в автобусі, культуру поведінки водія, музику в салоні та інше».


Протягом кількох годин петиція вже встигла зібрати 7 підписів на свою підтримку.

Telegram Channel