Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Як на Горохівщині усією громадою рятували рибу (Фоторепортаж)

Волинь-нова

Як на Горохівщині усією громадою рятували рибу (Фоторепортаж)

«Такого гарного дня на цьому ставку ще не було, скільки себе пам’ятаємо», – казали мені чоловіки якраз посеред 180-гектарного плеса, яке ще декілька днів тому сковувала 40-сантиметрова крига

Майже тридцять жителів села Цегова і селища Мар’янівки вийшли на замерзлу водойму, щоб допомогти рибі не задихнутися, коли лід різко почне танути


Леся ВЛАШИНЕЦЬ


– Спершу нас було до 40, тепер є вже майже 200 чоловік, – по дорозі у Мар’янівку про однодомців із громадської організації рибалок-любителів «Цегів» розповідав ініціатор її створення Володимир Василюк.



Патрулювали ночами і знаходили кілометри сіток, які на зборах одноголосно вирішували знищувати.



Від жителів цих населених пунктів журналісти не раз чули, що згуртувавшись у серпні 2016-го, щоб із доглянутого ставка мали зиск обидві громади, рибаки різного віку найперше стали відстежувати докучливих браконьєрів, байдужих до порядку заїжджих і місцевих шкідників. Патрулювали ночами і знаходили кілометри сіток, які на зборах одноголосно вирішували знищувати. У своїй організації вудкарі завжди раді бачити всіх, хто до спільного відноситься так само дбайливо, як до свого, до спілчан – із повагою. Членські внески, погодьтеся, символічні – 200 гривень у рік! При цьому відпочивати на ставку з вудкою може не лише член організації, його сім’я – теж.



Дружній гурт рибалок-любителів із Горохівщини.


– Уявити не міг, що сьогодні на лід зголоситься вийти стільки людей. Цегівці почали робити лунки від берегів свого села, мар’янівці – від свого селища. Хтось прийшов вже о дев’ятій годині ранку, хтось – пізніше, але без діла ніхто не стоїть, – із вдячністю всім розповідав Володимир Ігорович.



Вміло працювали на водоймі Володимир ШАГА, Ігор ЧЕРНОБАЙ, Валерій ЮЗВА.



Рибалки-любителі застерігають жителів своїх поселень від нещасних випадків на водоймах у зв’язку з потеплінням. Особливо просять усіх батьків розповідати про цю  небезпеку дітям.



Бачилося, що на кризі, і справді, господарями почувалися і старші, і молодші, і зовсім юні. Доки одні робили бурами лунки, інші рубали очерет і прилаштовували у них тростини, розносили стебла купками по кілометрах ставка, тому й догукатися всіх до світлини не вдалося. А ті, хто на ній, задоволено казали, що день для хорошої справи вдався сонячним, що риба не задихнеться, коли лід почне різко танути і вода попливе поверх суцільної криги, раділи із розумінням, що однією рукою в долоні не заплещеш, а гуртом можна і море загатити!


Поміж доброзичливих жартів добровільний інспектор «Волиньрибнагляду» Юрій Нарусевич розповідав, що цими днями рибалки-любителі застерігають жителів своїх поселень від нещасних випадків на водоймах у зв’язку з потеплінням. Особливо просять усіх батьків розповідати про цю  небезпеку дітям.


Порозмовляли і про найближчі плани. Навесні завбачливі цегівці і мар’янівці зарибнять ставок товстолобами, карпами…  Така далекоглядна праця – красномовний приклад для наслідування іншим громадам.


 


На головному фото: Голова громадської організації рибалок-любителів «Цегів» Володимир ВАСИЛЮК.


 


Усі фото Лесі ВЛАШИНЕЦЬ.

Telegram Channel