Курси НБУ $ 39.78 € 42.31
Як у Шацьку святкували Масляну (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Волинь-нова

Як у Шацьку святкували Масляну (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Святково-обрядове дійство з нагоди Масляної відбулося у Шацьку

Ірина ХВИСЮЧИК


Працівники культури району влаштували неперевершений концерт, розваги та конкурси в селищному парку. До організації заходу також долучились Шацька селищна рада, Тетяна Сіжук, Ольга Романюк, громадська організація «Шаковель».


Протягом концерту аматори сцени показали присутнім усі дні Масляного тижня. Була тут і славнозвісні теща з зятем із Самійлич. Їм вдалося філігранно передати, оспівані в фольклорі, стосунки в родині.
Дівчатка-студентки з Шацького лісового коледжу, за давнім звичаєм, в’язали колодки парубкам, які мусили відкуплятися чимось, аби не ходити з колодкою увесь рік. Колодку також прив’язували жінкам, у кого є діти на виданні.


Неперевершено базарував колектив «Молодичики» Шацького міського будинку культури на чолі з директором Ніною Вирович. Вони приїхали на справжнісінькому возі прямо під сцену, пропонуючи усілякий крам. Опісля почастували всіх млинцями і пирогами, як годиться, та помандрували до сусідніх районів. Частували гостей працівники культури з інших установ району, вони привезли свої вареники, млинці та пампушки.



Сміх та галас не стихав протягом всього свята. Адже між музичними номерами усіх охочих запрошували до рухливих ігор. І дітки, і дорослі то перетягували канат, то наввипередки «літали» на мітлі, то піднімали гирі. А ті, хто змерз, могли погрітися чаєм та вином.


Тішили співом народних пісень Ольга Гайова та гурт «Веретено», колектив «Горлиця» Шацького РБК, народний ансамбль «Лісова пісня», колективи БК с. Самійличі та с.Прип’ять, вокалісти Марина Забродоцька (клуб с.Мельники), Максим Веремчук, Вікторія Ягодинець, Оксана Озімок, Марія Шпак (Шацький РБК).


В кінці свята, як і годиться по завершенню Масляного тижня, за давньою язичницькою традицією, спалили опудало масляної, як символ закінчення зими. Також, щоб провести зиму в домашній приємній атмосфері біля озера Пісочне зібралися наймолодші лісовенці з батьками, бабусями, рідними і друзями.



Розпочали дійство з прикрашання так званої «Масляної». Зробленому опудалу дітки причепили обличчя та стрічки та одягнули в блакитні шати. А коли є масляна, то можна гуляти… Тут розповідали прикмети про масляну, відгадували різноманітні загадки, перетягували канат, малювали весняне тепле сонце та навіть водили «Подоляночку». Особливою забавою для присутніх стало катання на коні, запряженого в сані. З задоволенням каталися і дітвора, і дорослі.


І звичайно, яка масляна без млинців. Їх всі присутні відразу на святі могли посмакувати прямо з пательні від кухаря Галини Постернак. А кожен, хто йшов на свято мусив принести своє улюблене варення, адже з чим ще їсти млинці, як не з смачнючим домашнім джемом. Також гості грілися цілющим чаєм з трав від Світлани Азбутової, працівника фіто-бару «Лісової пісні».



Ініціатором зустрічі стала Ольга Гайова, керівник музичного гурту «Барвінок», який зібрав наймолодших лісовенських співочих зірочок. До організації свята активно долучилися батьки просто жителі села Гаївка. Хтось ліпив та варив вареники, хтось ділився продуктами, хтось просто допоміг організацією та добрим словам. А місцевий підприємець Зіна Калинівна Карпук допомогла з продуктами на млинці.


І тут наприкінці свята «Масляну» спалили, що символізувало закінчення зими. Навіть волога погода не зіпсувала настрої присутнім, адже попереду весна. А що може бути прекрасніше, ніж ця пора року.





Telegram Channel