Курси НБУ $ 39.60 € 42.28

Колишнім акціонерам Приватбанку загрожує кримінальна відповідальність

НБУ надасть екс-акціонерам Приватбанку 5-10 років на погашення боргів

Голова Національного банку Валерія Гонтарева заявляє, що Нацбанк може надати колишнім акціонерам Приватбанку 5-10 років на погашення боргів. Про це в інтерв'ю міжнародному агентству Reuters повідомила голова НБУ Валерія Гонтарева, передають Українські Новини.


Голова НБУ Валерія Гонтарева заявила, що для незалежного аудиту активів Приватбанку новий менеджмент уже найняв аудиторську компанію Ernst & Young. Крім того, буде відібрано міжнародну компанію для управління проблемним портфелем, як це погоджено із МВФ.



До кінця 1-го півріччя має пройти перевірка здатності компаній, яким Приватбанк позичив гроші, розрахуватися з ним у найближчі 5-10 років.



"Міжнародна компанія наймається, щоб не було жодних неринкових умов, жодних оцінок активів за неправильною вартістю, щоб було зрозуміло, хто бенефіціарні власники цих активів, і як вони збираються кредити віддавати", - додала Гонтарева.


З її слів, до кінця 1-го півріччя має пройти перевірка здатності компаній, яким Приватбанк позичив гроші, розрахуватися з ним у найближчі 5-10 років.


"Якщо цього не відбувається, то тоді (було) доведення банку до банкрутства. Це - питання наших всіх правоохоронних органів і банк буде подавати позови", - сказала Гонтарева, відповідаючи на запитання про відповідальність колишніх акціонерів.


Гонтарева сказала, що крім реструктуризації кредитного портфеля Приватбанку регулятор замислюється над вирішенням проблеми непрацюючих кредитів у секторі в цілому, де їх частка зросла до 50% за кілька років економічної кризи й девальвації гривні.


Зазначимо, 100% акцій Приватбанку належить державі. Колишні акціонери Приватбанку зобов'язалися реструктуризувати кредити юридичним особам до липня 2017 року. Раніше банк контролювався Ігорем Коломойським і Геннадієм Боголюбовим. Як повідомляли Українські Новини,  Приватбанк закінчив 2016 зі збитками 135,3 млрд гривень. Нагадаємо, держава за 1 гривню стало власником Приватбанку.

Telegram Channel