Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Культурологічна… банда переправляла на Захід старовинні мечі

Волинь-нова

Культурологічна… банда переправляла на Захід старовинні мечі

Археологи шоковані, адже вандали вирішили надати зброї товарного вигляду і… відполірували її

Мирослава КОЗЮПА


Працівники рівненського СБУ вистежили групу контрабандистів, один із них якраз намагався вивезти і продати в Англії за 15 тисяч фунтів стерлінгів старовинний меч та ще 136 артефактів. Паралельно в різних регіонах України правоохоронці провели ще сім обшуків у його спільників і вилучили понад тисячу надзвичайно цінних для історії археологічних знахідок: зброю, велику кількість монет різних періодів та різного номіналу, стремена, предмети побуту.



Меч відполірували, зробили майже новим, знищили кромку, повністю заточили, хоч за технологіями такі мечі у стародавні часи точили тільки на третину леза. Цілком вірогідно, що тут могло бути і клеймо, за яким при правильному розчищенні можна було б атрибутува­ти зброю. . Зараз є лише залишки вм’ятин, з яких уже нічого не зрозуміло.



На слід міжнародної групи контрабандистів натрапили після того, як іще в березні минулого року естонські митники під час огляду одного з вантажних автомобілів на кордоні з Росією виявили меч вікінгів. Дозволу на транспортування раритету водій, громадянин Білорусі, не мав. Експертиза встановила, що мечу близько тисячі років, а на аукціонах його можна продати щонайменше за 17000 євро. Як розповів начальник управління СБУ в Рівненській області Василь Бедрій, до складу цього угруповання входило два білоруси та п’ятеро українців із різних областей. Чиновник не хоче поки говорити, чи були серед них рівняни, посилаючись на таємницю слідства.
Відтоді за зловмисниками пильно стежили правоохоронці.
— Заарештувати їх на території України працівники СБУ не могли — тоді б не мали підстав вважати, що ці люди займаються контрабандою, — розповідає Василь Бедрій. — Нам важливо було затримати їх саме на кордоні.
І ось, коли один із семи учасників культурологічної банди спробував переправити замовникам із Великобританії та США чергову партію скарбів, його затримали на одному з пунктів пропуску на Чернігівщині. На той момент уже знали навіть те, де саме в машині буде захований нелегальний вантаж — 136 предметів старовини та меч (на фото), який, за попередніми оцінками істориків, датується ХІV — ХV століттям. Везли його в Англію, де планували продати колекціонерам за 12–15 тисяч фунтів стерлінгів.
Одночасно у різних регіонах країни правоохоронці проводили ще сім обшуків у спільників контрабандиста, під час яких вилучено понад тисячу цінних артефактів. Ймовірно, їх скуповували у «чорних археологів», котрі в пошуках скарбів розкопують кургани та стародавні могили. Працювала банда за добре налагодженою системою — за фінансову винагороду відправляли знахідки до країн Західної Європи та США. Крім того, у  них виявили дві сучасні бойові гранати та набої до вогнепальної зброї.
Вилучені культурні цінності нині вивчають експерти. Рівненські археологи, які вже побачили знахідки, жахнулися –настільки вони понищені псевдореставраторами. Намагаючись надати товарного вигляду важливим для історії предметам, вандали просто зіпсували їх. Найвірогідніше, тепер ми ніколи не дізнаємося, в якому регіоні, могилі чи кургані викопані ці артефакти.
— Меч відполірували, зробили майже новим, знищили кромку, повністю заточили, хоч за технологіями такі мечі у стародавні часи точили тільки на третину леза. Цілком вірогідно, що тут могло бути і клеймо, за яким при правильному розчищенні можна було б атрибутува­ти зброю. Зараз є тільки залишки вм’ятин, із яких уже нічого не зрозуміло, — зазначає старший співробітник відділу охорони культурної спадщини Рівненського обласного краєзнавчого музею Олексій Войтюк. А ще він каже, що окремі предмети контрабандисти «чистили» за допомогою кислоти, яка частину з них просто «з’їла».
Та все ж археологи раді такій знахідці. Самі вони потратили б десятки років, аби розшукати такий скарб. Бо ж, аби знайти одну–три сокири під час розкопок городищ на Рівненщині та Волині, потрібно до десяти сезонів. Наразі усі цінності є речовими доказами, а хто отримає їх після закриття справи — вирішуватиме суд.


 


 

Telegram Channel