Курси НБУ $ 39.60 € 42.28

Бразилець поскаржився, що інші бойовики називали його «мавпою»

Бразильський найманець, уродженець Сан-Паулу Рафаель Маркес Лусваргі, який воював на боці терористів на Донбасі і потрапив в українську в'язницю

Як повідомляє Цензор.НЕТ із посиланням на Радіо Свобода, Лусваргі перебуває в Лук'янівському СІЗО. Засуджений каже, що на Донбас поїхав, щоб "допомагати", бо отримав запрошення від кількох друзів. "Я сильно фанат Росії. Я вчився в Росії. Ні, хорошим студентом не був, але любив Росію, вивчав російську, жив із росіянами. Я завжди був комуністом. Все, що пов'язано із Союзом, Росією, було священним для мене", - розповів він.


На Донбасі Лусваргі провів рік. Деякий час він командував взводом мінометників у батальйоні "Вікінг". З бойовиками угруповання "ДНР" був під Дебальцевим, брав участь у боях за Донецький аеропорт. Свій взвод бразилець назвав "Вікернес" - на честь норвезького музиканта, який сидить у в'язниці за вбивство і підпали церков.



Моє відділення, за їхніми словами, було "мавпами з Південної Америки.




"На Донбасі були люди, дуже погані люди. Я можу сказати без проблем: Бабай у Луганську, він був дуже поганою людиною, мародером, бандитом", - сказав бразилець. За словами Лусваргі, на Донбас він приїхав, тому що щиро вірив у те, що бореться з фашизмом. Але саме фашизмом зараз Рафаель називає те, з чим зіткнувся в середовищі бойовиків. "Моє відділення, за їхніми словами, було "мавпами з Південної Америки"... Це дуже образило всіх бразильців. Діма - він амазонець, справжній індіанець! Коли він це побачив, він мені сказав: Рафаель, я йду, я йду зараз. Я сказав: почекай, я теж хочу піти. Я втомився воювати. Воювати - це нелегко, і ще рік у траншеях, в окопах. Ситуація змінюється, ти бачиш, скільки цивільних страждають сильно, військові страждають сильно, всі страждають сильно, по обидва боки", - розповів Лусваргі.



Служба безпеки України виманила бразильця, який нічого не підозрював, із рідної країни, нібито запросивши в Україну на роботу, а насправді - щоб віддати під суд.



Рафаель вирішив повернутися на батьківщину. Він без проблем перетнув державні кордони і кілька місяців провів у Бразилії.


Служба безпеки України виманила бразильця, який нічого не підозрював, із рідної країни, нібито запросивши в Україну на роботу, а насправді - щоб віддати під суд. Його затримали під час перетину державного кордону в терміналі "D" Міжнародного аеропорту "Бориспіль" восени минулого року. "Лист, запрошення на роботу з України, все офіційно. Чому я повинен був думати, що є якісь проблеми?" - сказав Лусваргі.
На суді його визнали винним у створенні терористичної організації, створенні не передбачених законом збройних формувань і призначили покарання у вигляді 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Він став першим іноземцем не з Росії, засудженим в Україні за участь у війні на Донбасі.

Telegram Channel