Курси НБУ $ 39.55 € 42.06
Битва за Луцьк: Юлія не здається

Волинь-нова

Битва за Луцьк: Юлія не здається

Депутати так і не спромоглися провести пленарне засідання, щоб ухвалити рішення про дострокове припинення повноважень міського голови Миколи Романюка, який передчасно пішов із життя 3 лютого у віці 58 літ

Кость ГАРБАРЧУК


Уже чимало років буваю на сесіях органів місцевого самоврядування. Тому нічому не дивуюся. Різне доводилося бачити: радикальних активістів із битами, переляканих депутатів, особливо в часи Революції гідності. Але те, що відбувалося минулої п’ятниці в Луцькій міській раді, викликає огиду. Подивитися на це видовище зібралася чимала група журналістів та громадських активістів, які терпляче очікували на початок засідання та робили різні прогнози: відбудеться чи ні?



Здавалося, просте процедурне рішення, але частина депутатів відмовилися реєструватися і зірвали сесію, бо дуже не хочуть, щоб повноваження міського голови передали секретарю ради Юлії Вусенко.



Того дня мало відбутися відразу дві сесії: 19-та позачергова – з єдиним пунктом порядку денного «Про дострокове припинення повноважень міського голови Миколи Романюка» та 20-та чергова, яка мала ухвалити чимало різних рішень для повноцінного функціонування обласного центру.
Здавалося, просте процедурне рішення, але частина депутатів відмовилися реєструватися і зірвали сесію, бо дуже не хочуть, щоб повноваження міського голови передали секретарю ради Юлії Вусенко (вона як секретар ради отримає їх автоматично після прийняття рішення про припинення повноважень міського голови Миколи Романюка).
Ця тендітна жінка показала справжній бійцівський характер під брутальним натиском двох десятків горластих чоловіків і не піддалася тискові. Секретар міської ради неодноразово закликала депутатів вести себе гідно, згуртуватися, незважаючи на приналежність до різних політичних сил, адже вони всі – представники луцької територіальної громади. Обранці спочатку довго з’ясовували, на якій вони сесії, бо не всі розібралися. Кілька разів оголошували перерву. Які тільки не звучали в залі словесні викрутаси та мовні піруети.
Найчисленніша фракція міської ради «УКРОП» наполегливо прагне взяти владу в Луцьку у свої руки. Й використовує для цього союзника – «Батьківщину». Тому й не дивно, що найбільше старалися та найголосніше кричали Андрій Козюра та колишній секретар міської ради минулого скликання, який колись працював у команді Миколи Романюка, – депутат Григорій Пустовіт.
Попри заклики Юлії Вусенко не ганьбити пам’ять покійного міського голови та проголосувати за проект про дострокове припинення його повноважень, жодного рішення так і не ухвалили. Портрет Миколи Романюка та запалена свічка не змогли вгамувати майже п’ятигодинні пристрасті в залі засідань.
Кілька спроб переговорів у кулуарах та постійні телефонні консультації з кимось керівника фракції луцьких «укропівців» Ігоря Поліщука не змінили ситуації. Врешті-решт секретар міської ради оголосила перерву у 19-й сесії, яка так і не відбулася.
Отож битва за Луцьк тільки розпочалася. Іноді складалося враження, що міські депутати переплутали приміщення й не туди потрапили – через дорогу від міської ради розташований театр. Ляльковий. Бо ще раз пересвідчився, що у міській раді вистачає «ляльок» і «ляльководів», які не гребують нічим, щоб отримати владу.


«Зроблю все, щоб місто не стало предметом торгу


та афер з боку нечистих на руку політиків»
Зверення секретаря Луцької міської ради Юлії Вусенко до жителів міста – https://www.youtube.com/watch?v=6TqxXmtdzd0 :




  • – Сьогодні (у п’ятницю, 24 лютого – Ред.) мала відбутися сесія Луцької міської ради, на якій відповідно до законодавства країни ми повинні були встановити факт смерті луцького міського голови Миколи Романюка.



  • Я хочу вірити, що здоровий глузд повернеться до них і жага влади відійде в сторону, принаймні у ці дні.




  • На жаль, сесія не мала можливості виконати цю місію, тому що була перетворена рядом політичних сил на фарс. І я безпосередньо зараз хочу попросити вибачення у родини, я хочу попросити вибачення у друзів та близьких померлого за ці безвідповідальні і бездушні дії політиків. Мені було дуже прикро дивитися в очі депутатам, які, перебуваючи в залі, відмовлялися брати участь у роботі сесії, переслідуючи свої меркантильні та вузькопартійні інтереси. Було боляче чути прохання Героя Майдану Артема Запотоцького, який приїхав на сесію на візку і просив депутатів розпочати роботу, але його прохання зосталося без відповіді... Я залишаю дії депутатів фракції «УКРОП» на їхній совісті, я залишаю на совісті депутатів деяких інших фракцій, які долучилися до них і не вставили свої картки для голосування. Я хочу вірити, що здоровий глузд повернеться до них і жага влади відійде в сторону, принаймні у ці дні. Я вкотре запевняю лучан, що, виконуючи обов’язки луцького міського голови, зроблю все, аби в місті панував порядок, усі служби працювали з повною віддачею, а місто не стало предметом торгу та афер з боку нечистих на руку політиків.

  • Фото із сайту – http://poluostrov-news.com  Відео із сайту – http://www.lutskrada.gov.ua/zvernennya-sekretarya-miskoyi-rady-yuliyi-vusenko.

Telegram Channel