Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Думали — бронхіт, виявилося — астма

Волинь-нова

Думали — бронхіт, виявилося — астма

На жаль, помилки при діагностуванні цього захворювання не рідкість. Тож якщо страждаєте від хронічного запалення дихальних шляхів, з’явилися хрипи зі свистом, відчуваєте стиснення в грудях, задишку, турбує кашель — не легковажте, пройдіть ретельне обстеження

Олег ЯКОВЕНКО,
завідувач відділення пульмонології обласної клінічної лікарні, головний позаштатний пульмонолог управління охорони здоров’я облдержадміністрації


Бронхіальна астма належить до найбільш поширених захворювань, показник її розповсюдженості в різних державах сягає подекуди 18 відсотків від загальної кількості населення. В середньому ж у світі астматиками є 14 відсотків дітей та 8,6 відсотка дорослих віком від 15 до 45 років.



Нерідко клінічні прояви астми трактують як запальні процеси бронхів і, як наслідок, неправильно та неефективно лікують антибіотиками та препаратами від кашлю.



В Україні реальний рівень захворюваності на бронхіальну астму невідомий, бо вважають, що офіційна статистика фіксує лише кожного двадцятого хворого. Приблизно 4 тисячі волинян є астматиками, з них тисяча —діти.
Вологий клімат нашого краю, поширеність грибкових та кліщових алергенів змушує нас не забувати про небезпеку розвитку бронхіальної астми. До зовнішніх факторів належать побутові алергени (домашній пил, кліщі), алергени тварин та птахів, пилок, що викликає проблеми зі здоров’ям при цвітінні дерев, квітів, трав. Провокувати виникнення хвороби також можуть харчові алергени, пліснява, деякі хімічні речовини, ліки, фарби, метали тощо. Важливим чинником є і спадкова схильність: якщо хворіє один із батьків — ризик становить 50 відсотків, обоє — зростає до 65.
Діагностують бронхіальну астму, на жаль, не завжди вчасно. Особливо часто це трапляється у педіатричній практиці. Нерідко клінічні прояви астми трактують як запальні процеси бронхів і, як наслідок, неправильно та неефективно лікують антибіотиками та препаратами від кашлю.
Щоб привернути увагу суспільства до актуальності проблеми, медики та пацієнти створили громадську організацію, яка об’єднала хворих на бронхіальну астму. Усім їм важливо мати якнайбільше інформації про свою недугу.
Саме тому ми видали посібник під назвою «Астма–школа», який розкаже людям, як жити з цією хворобою, як запобігти її прогресуванню, що робити в періоди загострення, які ліки приймати. Книга — не інструкція для самолікування, а можливість почерпнути нові знання.

Telegram Channel