Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
На Волині — 5 нових суддів (Відео і фоторепортаж)

Волинь-нова

На Волині — 5 нових суддів (Відео і фоторепортаж)

Під час традиційної наради за підсумками минулого року в апеляційній інстанції області молодих працівників представили суддівській спільноті


Тамара ТРОФИМЧУК

Восени 2016 року у вітчизняному судочинстві відбулася безпрецедентна подія — Верховна Рада підтримала відставку 500 суддів. Серед тих, хто відійшов від справ, були і 14 суддів апеляційного суду Волині та 16 — місцевих судів області. Майже четверта частина корпусу зняла мантії, не маючи на той момент собі заміни. Тож вся робота лягла на плечі тих, хто залишився.



Судова влада не може бути незалежною, якщо залежатиме від когось фінансово.



Відтоді минуло чотири місяці і лише нещодавно було оголошено перші призначення на відповідальні посади. Зробив це голова апеляційного суду Волині Петро Філюк під час наради за участю голови Ради суддів України, судді Верховного Суду України Валентини Сімоненко та голови Державної судової адміністрації Зеновія Холоднюка.
Так у Володимирі-Волинському відтепер працюватиме новий суддя Ігор Вітер зі Львова. Новолинський міський суд отримав поповнення в особі хмельничанки Юнни Лизун. Суддею Ратнівського районного суду призначено галичанина Станіслава Лозицького. Волиняни Олександр Назарук та Вадим Смітюк відправлятимуть правосуддя у Старовижівському районному та Луцькому міськрайонному судах відповідно. Молоді судді вдягнули мантії, які їм вручила суддя у відставці Оксана Завидовська-Марчук. Цього дня вона, до речі, отримала звання «Заслужений юрист України».
З доповідями про підсумки роботи у 2016 році виступили заступник голови апеляційного суду області Віктор Стрільчук та секретар судової палати з розгляду кримінальних справ Олег Клок. Віктор Стрільчук повідомив про зменшення кількості цивільних позовів порівняно з 2015 роком (1914 проти 2013). При цьому наголосив, що найчисельнішою категорією справ далі залишаються кредитні правовідносини. У кримінальній палаті, за інформацією Олега Клока, кількість апеляційних скарг на рішення місцевих судів у 2016-му навпаки зросла до 2261 з 1847 скарг у 2015-му.



Зеновій Холоднюк повідомив про здачу в експлуатацію цього року першої черги нового приміщення Луцького міськрайонного суду – так званого Палацу правосуддя.



Суддя Верховного Суду Валентина Сімоненко відзначила професіоналізм волинських суддів, підтвердивши, що в державі апеляційна інстанція нашого краю вважається однією з кращих. Подякувала колегам за роботу, кажучи, що останні роки були для всіх надзвичайно напруженими. Внаслідок реформ у деяких судах залишилося по двоє суддів, а 12 судів у державі взагалі не змогли працювати. Валентина Сімоненко також розповіла про Стратегію розвитку судової влади, яку розробляє Рада суддів. Важливим пунктом у ній є забезпечення прозорості та публічності судочинства. Один із кроків у цьому напрямку — проект «Електронний суд», який дасть змогу отримувати судові повістки, повідомлення та рішення на електронну адресу чи мобільний телефон.
З новинами щодо фінансового забезпечення працівників суду та матеріально-технічне оснащення установ виступив голова Державної судової адміністрації Зеновій Холоднюк. «Судова влада не може бути незалежною, якщо залежатиме від когось фінансово», — наголосив гість із Києва і в якості прикладу навів дані про зростання оплати праці в апаратах судів у 2016-му (середня зарплата 7800 гривень). Крім того, Зеновій Холоднюк повідомив про здачу в експлуатацію цього року першої черги нового приміщення Луцького міськрайонного суду – так званого Палацу правосуддя. Цей довгобуд на вулиці Конякіна стояв мертвим вантажем майже 30 літ. Але у 2017-му справа зрушила з мертвої точки. Фінансування надійшло ще на початку року, тож роботи на будівництві ведуться вже зараз. Планується, що поступово в Палац правосуддя переміститься весь Луцький міськрайонний суд, який наразі розташований у трьох корпусах у різних куточках обласного центру Волині.




  1. Учасники підсумкової наради в апеляційному суді (зліва направо):
    суддя Верховного Суду України Валентина Сімоненко, голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, голова апеляційного суду Петро Філюк, начальник територіального управління Державної судової адміністрації у Волинській області Наталія Коцирій.



Почесна гостя Валентина Сімоненко вручила судді у відставці Оксані Завидовській-Марчук документи про звання «Заслужений юрист України».



Оксана Завидовська-Марчук багато років була надійним помічником голови суду Петра Філюка.



Першим мантію вдягнув суддя Володимир-Волинського суду Ігор Вітер.



Суддя Новолинського міського суду Юнна Лизун — єдина дама в чоловічому товаристві.



«Цивільних позовів стало менше», — інформує заступник голови апеляційного суду Віктор Стрільчук.



На жаль, секретар палати з розгляду кримінальних справ Олег Клок таким похвалитися не може.



Голова Державної судової адміністрації Зеновій Холоднюк уже другий рік привозить хороші новини для волинських суддів.



Начальник територіального управління Державної судової адміністрації у Волинській області Наталія Коцирій розказала про зроблене для покращення умов роботи судів і показала це на слайдах.


Відео Олександра ПІЛЮКА. Фото Олександра ДУРМАНЕНКА.

Telegram Channel