Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Гіпеаструм: мрія цілком здійсненна

Волинь-нова

Гіпеаструм: мрія цілком здійсненна

Відвести погляд від його цвітіння просто неможливо, він одразу ж стає мрією кожного квітникаря. Але з’являється засторога: мабуть, виростити таку красу нелегко, бо ж чомусь так виходить: як красиве, то й примхливе. Але мій досвід підказує, що це не про гіпеаструми

Галина УШАКОВА


Батьківщина гіпеаструма — Середня і Південна Америка. Це — цибульковий багаторічник сімейства амарилісових із широколінійним листям і високими, до 60 сантиметрів, квітконосами. Квіти гіпеаструма схожі на лілії і можуть позмагатися з цими садовими красунями у розмаїтті сортів і кольорів.
Рослина не дуже вибаглива до способу вирощування. Грунт звичайний — парникова земля, пісок, трохи перегною. Полив — щоб земля не пересихала. Найважливіше — забезпечити рослині період спокою. А це час із вересня по грудень. У цей період я ставлю горщики на прохолодне вікно. Коли в грудні з’являються квітконоси, поливаю протягом кількох днів теплою водою +25, а коли стрілки досягнуть 15 сантиметрів — рожевим розчином марганцю. І ще одна особливість — цибулину при посадці заглиблюю в землю до половини або на третину висоти. Весною, коли мине загроза зворотних заморозків, цибулини висаджую на грядку на ціле літо, і вони себе дуже добре почувають. Минулого року восени, щоправда, затрималася із пересадкою в горщик, а тут — приморозок! Довелося накрити рослини старою курткою, вони не примерзли і посеред зими порадували ось цими яскравими квітами.
Після закінчення цвітіння, коли квітконоси засохнуть, листя обрізувати не варто, бо поживні речовини з них переходять у цибулину, що в майбутньому забезпечуватиме пишне квітування. До речі, щоб воно тривало довше, після зацвітання гіпеаструм добре перенести у прохолоднішу кімнату.
с. Затурці Локачинського району. 

Telegram Channel