Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
«Уявляє себе Жанною д’Арк, а виглядає насправді «а-ля Жириновський»

Волинь-нова

«Уявляє себе Жанною д’Арк, а виглядає насправді «а-ля Жириновський»

Російські ЗМІ цитують заяви нардепа України Надії Савченко під час її нещодавнього перебування в Донецьку: «Краще б Україною керував Путін, а не Порошенко… Я стріляла з «деенерівцями» на навчальних стрільбах. Вони прекрасні хлопці». Як ви сприймаєте ці слова? Що робити Україні з цією діячкою?


 


 


   Володимир КАРПУК,
народний депутат України V та VI скликань (м. Луцьк):

— Савченко — не героїня українського роману. Це людина, міф якої штучно створений, як і багато міфів у нашій давнішій і сучасній історії. Савченко перейшла всі межі, вона давно повинна була зрозуміти, що її дії надто болючі для України. СБУ та інші правоохоронні органи мали б зробити все, аби притягнути її до відповідальності. Треба ставити питання про позбавлення звання «Герой України». А найкраща дія засобів масової інформації — замовчувати її чергові дурні витівки, які грають на руку ворогу. Бо ми дуже вже ліберальні в період жорстокої війни. Чим менше ми би надавали значення висловлюванням Савченко, тим менше вона би говорила.



   Ірина КОНСТАНКЕВИЧ,
народний депутат України (м. Луцьк):
Чергові заяви Надії Савченко змушують суспільство реагувати більш категорично на зміст її слів. Постає питання, чого там більше — провокації, епатажу, безвідповідальності, нерозсудливості чи, що найгірше, це «російський слід»? Очевидно, вона себе уявляє в образі Жанни д’Арк, а виглядає насправді гротескно «а-ля Жириновський». На жаль, не усвідомлює головного — що представляє народ України і нашу державу. Тому про цей статус їй потрібно ще раз наголосити, донести, категорично наполягати на обов’язку перед виборцями. Я навіть не можу знайти того дієслова, котре би точно передало дію, яку потрібно застосувати до політика, депутата, котрий так переконливо шкодить своїй країні.



   Андрій ТУРАК,
депутат обласної ради, керівник ПОСП імені Шевченка (с. Угринів Горохівського району):

— Важко сказати, що з нею робити. Хіба відправити до Путіна, але двох таких там буде забагато. Савченко треба ізолювати, бо вона робить багато шкоди і, мабуть, у перспективі робитиме її ще більше. Ця людина дезінформуватиме, працюватиме на користь Путіна проти всіх нас. Нею повинна займатися СБУ. Адже, судячи з поведінки Савченко, зрозуміло, що неможливо переконати цю персону або щось їй довести.



   Петро САГАНЮК,
міський голова (м. Володимир-Волинський):
Різко негативно. По-перше, засуджую те, що вона сказала. По-друге, хочу запитати: хто виростив цього «героя»? Хто зробив із неї кумира? Однозначно не Саганюк і не газета «Волинь», а вожді в Києві. Ще коли Савченко вручали перші нагороди під оплески, можна було вловити її нещирість. Тому ті, хто виплекав цього ідола, повинні думати, що з нею робити в такий надскладний для країни час. На мою думку, за зраду державних інтересів Надію Савченко потрібно не лише виключити з фракції, а й позбавити депутатського мандата.



   Микола ВЕЛЬМА,
заслужений журналіст України, головний редактор районної газети «Вісті Ковельщини» (м. Ковель):

— Насамперед, не дай Боже, щоб нами керував Путін, бо ми добре бачимо, які дива там (у Росії. — Ред.) відбуваються. Щодо іншого оцінку має дати Верховна Рада і правоохоронні органи. Є СБУ, є прокуратура, але вони чомусь мовчать, реагують більше громадські активісти, ніж ті, кому б належало це робити.



Людмила КИРДА,
депутат обласної ради (смт Маневичі):

— Не уявляю, як людина при здоровому глузді може таке казати чи то про Путіна, чи про «прекрасних хлопців», які щодня вбивають наших дітей? Це неприпустимо! Якщо вона справді таке заявила, звісно, нею мають зайнятися органи, що відповідають за безпеку країни.



   Володимир ГНЄУШЕВ,
науковець, кандидат технічних наук, доцент Національного університету водного господарства та природокористування (м. Рівне):

— Не вважаю, що нами повинен керувати Путін. Це злодій світового масштабу, він уже вкрав український Крим. Маємо законно обраного Президента й самі розберемося у своїй хаті. Щодо Надії Савченко — її особа з самого початку була переоцінена. Так само, як і більшість наших співвітчизників, я переживав за долю льотчиці, коли перебувала у полоні. Ми самі створили образ героя, а тепер не знаємо, що з ним робити.



   Ніна ГОРИК,
письменниця (м. Луцьк):

— Такі слова викликають осуд у кожного українця. Не можна зрозуміти, що нею керує? Каже, що діє задля результату, але де він? Ми всією країною визволяли свою Надію з-за грат, і тоді вона красномовним жестом витягнутої руки показувала Путіну, куди йому йти. А сьогодні її слова звучать дисонансом до тих, що проголошувала, сидячи у клітці московської тюрми… Це одіозна постать у негативному значенні. Людина з таким мисленням не має права представляти Україну.



   Андрій БОНДАРЧУК,
народний депутат України І скликання (м. Луцьк):

— Подібні заяви сприй­маю з величезним обуренням. Це слова не укра­їнського політика, а депутата російської Держдуми. Подібні публічні виступи шкодять Україні, розмагнічують наш дух, підкошують свідомість. Ніби вона виступає за мир, але мир та спокій панують тільки на кладовищі. Щодо самої Надії Савченко, то в мене є така підозра, що її завербували ще до викрадення, а далі розпочалася російська спецоперація з інформаційної розкрутки: полон, суд, боротьба за звільнення й тріумфальне повернення в Україну.



   В’ячеслав СУДИМА,
заслужений працівник культури України (с. Рокині Луцького району):

— Дозвіл на цю поїздку Савченко організували бойовики «ДНР». Вона ж сказала, що їй байдуже — хто, аби лишень визволили полонених. Наче й хороші наміри, ніби й показує, що треба щось робити, боротися. Але ж не такими методами! Депутат зобов’язаний діяти в законодавчому полі. Надія Савченко — зразок ефективної російської пропаганди, її для цього обробили в російській тюрмі. Не зрозуміло, чому не реагує СБУ, адже Савченко заявляє, що треба валити «київську хунту» і таке подібне вже не вперше? Герой України діє наче злочинець. Як на мене, вона психічно не врівноважена. І на такі кроки має бути термінове реагування відповідних служб.



Бліц провели Сергій НАУМУК, Кость ГАРБАРЧУК, Лариса ЗАНЮК, Олег КРИШТОФ, Василь УЛІЦЬКИЙ, Тамара ТРОФИМЧУК, Алла ЛІСОВА.

Telegram Channel