Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
За цінами на продукти ми давно перегнали Європу

Волинь-нова

За цінами на продукти ми давно перегнали Європу

Це при тому, що зарплати наші в рази менші

Євгенія СОМОВА


«Будемо менше купувати або перейдемо на овочеву дієту», — кажуть лучани після відвідування міських ринків і магазинів. Дякувати Богу, городина вродила торік непогано. Завдяки хорошому врожаю вартість вітчизняних овочів впродовж грудня—січня була більш-менш стабільною. Але в лютому ціни пішли в ріст. Першою почала дорожчати картопля, єдиний продукт, якого ми вживаємо більше від норми, закладеної у споживчому кошику, — відразу на гривню. Зараз кілограм добірної бульби на ринку коштує 5—6 гривень. Інші овочі «борщового набору» дорожчали повільніше, додавали до попередньої ціни 15—20 копійок. Зокрема, кілограм моркви можна купити за 5 гривень, капусти, буряків — за чотири. А ось цибуля подешевшала — 4 гривні. В магазинах її можна знайти і за 3,50. Як запевняють експерти, до кінця весни вартість «борщового набору» не зростатиме, нема підстав: овочесховища заповнені, картопля чи морква на експорт не йдуть. А ось свіжі помідори не всім по кишені. Вітчизняні — 38—40 гривень за кілограм, привезені з Туреччини — ще дорожчі. Тож найдоступнішою з тепличної продукції є пекінська капуста — 15 гривень за кіло. На зелені салати теж можна хіба що дивитися. Отож тим, хто любить їх, доведеться зачекати тепла, коли піде продукція з відкритого грунту.



Більшості з тих, хто постить, гриби заміняють м'ясо. Отож ціна печериць завжди у цю пору зростає як мінімум на 50 відсотків.



Знають собі ціну й імпортні фрукти. Вони прив'язані до курсу долара, який, якщо і знижується, то на кілька копійок. Тож, схоже, на здешевлення цитрусових, бананів, ківі найближчим часом очікувати не доводиться. Подорожчав цукор — подекуди до 18 гривень. У роздрібній мережі його можна знайти дешевше. У молочних рядах торгівля останнім часом пожвавішала, побільшало продукції, бо розпочалися отели худоби. Але ціни — зимові. Молоко — 12—13 гривень за літр, сепараторна сметана — 50—70, гладишкова — 25, кілограм домашнього сиру — 45—50, а з високою жирністю тягне усі 60. Лідером подорожчання в молочній групі товарів є, звісно, масло. Вартість його з грудня 2015 по грудень минулого зросла більш як на 40 відсотків. Зараз кілограм заводського коштує від 98 до 130 гривень. І для зростання ціни є об'єктивні причини. Перша — зниження виробництва у зимові місяці, друга — скорочення поголів'я худоби. На 1 грудня 2016 року, за даними статистики, кількість корів на Волині становила 102 тисячі голів. Це на 6,3 відсотка менше, ніж на цю дату 2015 року. І хоча навесні закупівельна ціна на молоко почне падати, істотного зниження вартості продукції не слід чекати, оскільки є дефіцит сировини.
Дещо зросли ціни на гречку і рис. Зате на решту круп залишилися без змін. Подорожчало борошно. Тепер його можна купити за 8 — 9 гривень (кіло), фасоване на гривню дорожче.
— Десятикілограмовий мішок харківського борошна раніше коштував 85 гривень, а зараз — 95, — повідомила продавчиня на Центральному ринку.
Відповідно — подорожчали і макарони та інші вироби з борошна. Зате яєчня тепер господиням обійдеться дешевше. На 2—3 гривні знизилися ціни на домашні яйця, а на фабричні ще більше.
— Ось ті, що зараз по 20 гривень, — показує продавець добірні яйця, — були по 25, а ті, що нині по 15, — по 21 гривні.
З початком Великого посту подорожчали шампіньйони, які в цю пору мають попит — 36—40 гривень, у супермаркетах 40—42. Продавці намагаються не упустити шанс заробити на зубожілих містянах. Більшості з тих, хто постить, гриби заміняють м'ясо. Отож ціна печериць завжди у цю пору зростає як мінімум на 50 відсотків.
Малолюдно у м'ясних рядах. Ціни на цю продукцію стабільні через зниження попиту і зубожіння населення. Заплатити ж 90—95 гривень за кілограм яловичини чи 65—70 за кіло свинини на кістці не кожен може. Телятина ще дорожча — від 100 гривень. А ось сало у піст подешевшало. Його можна купити за 20—25 гривень, а товщиною у 5 пальців, яке раніше коштувало до 50 гривень, за 30.
Словом, ціни на харчі з початку року зростали швидшими темпами, як на інші товари. До речі, деякі продукти у нас зараз дорожчі, ніж у європейських країнах. Так, за результатами досліджень Української асоціації постачальників торговельних мереж, у Польщі і країнах Балтії яйця і молокопродукти на 30 відсотків дешевші, ніж у нас. А ось соняшникова олія коштує приблизно стільки ж, як в Україні, але при цьому наші та їхні зарплати істотно відрізняються.


 

Telegram Channel