Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Насіння у глиняних кульках

Волинь-нова

Насіння у глиняних кульках

Як його правильно виростити, щоб не загинуло в боротьбі з бур’янами, від зневоднення та інших несприятливих факторів? Виявляється, вихід є — це посів у кульках (таблетках)

Зазвичай люди перекопують ділянку і сіють насіння у землю, щоб захистити його від птахів, гризунів, вітру. Проте копання порушує екосистему ґрунту, знищує мікроорганізми. Тим часом метод японського фермера Фукуока (посів у таблетках або кульках) вирішує одразу кілька проблем.



За допомогою таких таблеток можна засіяти незайняті ділянки садка чи городу травами.



Суть його в тому, що насіння поміщають в оболонку з глини та води. З маси формують кульки або таблетки, тобто воно вже посіяне, тому немає потреби знову це робити, треба лишень розкидати кульки по землі. За день можна приготувати стільки насіння, що вистачить на два гектари.
Насіннєві кульки зробити дуже легко. Основний інгредієнт — глина, яка утримує насіння та добрива, а також захищає від птахів та гризунів. Найкраще робити насіннєві кульки навесні за прохолодної, але не дощової погоди.
За допомогою глиняних таблеток можна засіяти незайняті ділянки садка чи городу травами. Це може бути суміш дикорослих квітів, гірчиці, пшениці, медоносних рослин (фацелія, еспарцет), конюшина, люцерна, настурція, морква, кріп, м’ята, амарант тощо.
Насіння в кульках можна використати для озеленення пустирів, щоб створити осередок для корисних комах у садку.
Основні інгредієнти:
5 частин сухої глини;
3 частини компосту (або біогумусу);
1 частина насіння;
1 — 2 частини води.
Як приготувати насіннєві кульки?
З’єднайте сухі елементи, добре розітріть глину і компост. Потрохи додавайте воду. Вимішуйте, поки суміш не триматиме форму. Скатайте її у кульки розміром від 2 до 5—6 см у діаметрі. Краще робити їх невеликими, адже кожній насінині для росту потрібен простір.
Якщо кульки готуєте заздалегідь, то їх можна висушити. А для посіву просто розкидати по поверхні, коли в ґрунті ще достатньо вологи.


 

Telegram Channel