Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Перемогли обоє -  Гунчик і Палиця

Волинь-нова

Перемогли обоє - Гунчик і Палиця

У вівторок депутати Волинської обласної ради не наважилися винести на позачергову сесію питання про висловлення недовіри голові облдержадміністрації, зате в середу про«УКРОПівські» сили отримали більшість у Луцькій міській раді

11-а позачергова сесія Волинської обласної ради була закономірною відповіддю найвищого представницького органу краю на силові дії правоохоронців щодо учасників економічної блокади поблизу залізничної станції Кривий Торець. Із 64 обранців територіальної громади у засіданні взяли участь лише 46. Не було у повному складі пропрезидентської фракції БПП «Солідарність». Хоча перед початком я бачив кількох відомих обранців із цієї політичної сили. Натомість у зал прийшли представники різних громадських організацій, секретар та група депутатів Луцької міської ради, двоє парламентарів


Кость ГАРБАРЧУК


Без обговорення затвердили порядок денний, у якому було лише два пункти: Звернення щодо дій стосовно учасників економічної блокади тимчасово окупованих територій та Звернення щодо блокади банків із російським капіталом. Третє питання – про висловлення недовіри голові Волинської облдержадміністрації Володимиру Гунчику — не виносилося на розгляд, хоч напередодні про це багато говорилось. Як зазначив голова обласної ради Ігор Палиця, призначення голови облдержадміністрації чи його звільнення – це президентська вертикаль, тому рішення щодо роботи керівника виконавчої влади буде ухвалювати глава держави.



Позачергова сесія, яка тривала дві години, ще раз підтвердила підтримку повної торговельної блокади тимчасово окупованих територій та дій добровольців і висловила свою позицію щодо блокади банків із російським капіталом.



Вирішили працювати без проголошення запитів. Для обговорення першого питання записалося семеро депутатів, хоча виступило більше. Керівник фракції «Самопомочі» Михайло Імберовський зазначив, що влада, обрана після Майдану, перестає чути свій народ. Його підтримав колега по фракції, волонтер Костянтин Зінкевич, який наголосив: від початку війни добровольці стали виконувати функції держави. Член фракції «УКРОПу» Олександр Зінчук також закликав обранців підтримати звернення та терміново ухвалити в парламенті закон про тимчасово окуповані території.
Найбільш радикальним був свободівець Анатолій Вітів, який, коментуючи відсутність голови обласної держадміністрації на засіданні, сказав: людина, яка не підтримує блокаду, не має права очолювати область, тому питання відставки Гунчика не знімається з порядку денного, а відтерміновується. Адже коли в понеділок після розгону учасників блокади активісти прийшла в ОДА й запитали губернатора, чи не вважає він моральним обов’язком піти з поcади, якщо Президент дозволяє такі дії проти народу, Володимир Гунчик заявив, що завжди буде підтримкою для гаранта: «Я з Порошенком був, є і буду».
У засіданні взяли активну участь депутати Луцької міської ради. Колеги–журналісти іронізували з цього приводу: на свою сесію не можуть зібратися, щоб ухвалити рішення про смерть Миколи Романюка, а сюди прийшли — невже попіаритися? Хтозна… А може, просто щиро вболівають за справу й тому наполегливо просилися на трибуну. Першою була на той час ще секретар міської ради Юлія Вусенко (вчора луцькі депутати відправили її у відставку на 19-й позачерговій сесії з третьої спроби). Вона запевнила: луцькі депутати — разом з обласною громадою.
Доброволець Богдан Пташник закликав підтримати проект звернення, а учасників бойових дій – об'єднатися, інакше втратимо Україну. Волонтер місії «Чорний тюльпан» луцький депутат Микола Собуцький дорікнув: чому ніхто з обранців обласної ради не їздив на редути? На це Ігор Палиця зауважив, що кожен виконує свою роботу і допомагає там, де має можливість. За його словами, обласна рада розглядає коректний текст проекту рішення і делікатно натякає нинішній владі, що їхній час закінчується. Водночас закликав колег та всіх присутніх до політичної культури. Він переконаний: ми все змінимо на краще. Наша країна стоїть на порозі подій, які повинні змести все неукраїнське.
— Будуть обшуки, будуть затримання. Ця влада піде далі, ніж пішла влада Януковича. Вже кілька разів мені натякали з Адміністрації Президента, ви не знаєте, що буде далі. Ми готові до цього. І я тюрми не боюся. Якщо треба, то посидимо. Але ми знаємо, що ми праві, – ці слова голови обласної ради зірвали в сесійній залі аплодисменти його прихильників, яких чимало зібралося того дня.
На засіданні виступили депутати Верховної Ради Ірина Констанкевич, яку добре знають у сесійній залі, та Юрій Савчук. Цього парламентаря багатьом, зокрема й особисто мені, довелося побачити вперше у стінах найвищого представницького органу Волині. Видно, запахло виборами. Юрій Савчук заявив, що парламентська фракція «Народного фронту», яку він представляє, не має однозначної позиції щодо економічної блокади Донбасу.
Анатолій Вітів запропонував включити у проект Звернення пункт про звільнення міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та закриття кримінальних проваджень проти активістів. Проте Ігор Палиця вважає, що вимагати звільнення керівника МВС передчасно, бо немає фактичних доказів його причетності до подій на редутах. Тому він закликав «не стріляти по горобцях».
Отож позачергова сесія, яка тривала дві години, ще раз підтвердила підтримку повної торговельної блокади тимчасово окупованих територій та дій добровольців і висловила свою позицію щодо блокади банків із російським капіталом. За обидва звернення проголосували всі 46 присутніх у залі депутатів.


 

Telegram Channel