Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Виклав піраміду зі… снарядів

Волинь-нова

Виклав піраміду зі… снарядів

У минулому номері газета «Волинь-нова» повідомляла, що у Береську Рожищенського району на околиці села були виявлені і знешкоджені вибухонебезпечні предмети. Сьогодні — детальніше про те, як на узліссі хтось викопав з десяток чималих боєприпасів. Та ще й добряче постарався, викладаючи зі страхітливого залізяччя чудернацьку піраміду. Про те, що ці предмети могли вибухнути будь-якої миті, жартівник, вочевидь, не подумав

Віталія Лукашевич


Не помітити цю загрозливу «композицію» мешканці села не могли, адже людей тут таки чимало, як для лісу: хтось їде на заготівлю березового соку, хтось прямує на роботу до сусіднього села Хорохорин. Звістка про смертоносні знахідки розлетілася блискавично.



Спостерігаючи з кількакілометрової відстані за тим, як після короткого спалаху з кар’єру підійнявся специфічний клуб диму, а потім від гучного вибуху здригнулася земля, мимоволі дивуєшся безпечності тих невідомих, які напередодні наважилися ці боєприпаси зачіпати.



Приїзд піротехніків Управління ДСНС України у Волинській області був запланований на 16 березня, а допоки територію узяли під контроль працівники поліції.
Перше відділення групи піротехнічних робіт на чолі з начальником, підполковником служби цивільного захисту Дмитром Зюльковим, прибуло одразу ж по завершенню розмінування у Любомльському районі, де також був виявлений чималий арсенал боєприпасів.
Попередньо оглядаючи ділянку, сапери висловили припущення, що небезпечних предметів буде більше. Це підтверджували місцеві старожили, які розповідали, що в середині 1940–х років саме тут проходила лінія фронту.
Уже зовсім скоро гіпотеза підтвердилася: під розкопаним шаром ґрунту виднілися щонайменше з десяток одиниць озброєння. Співробітники ДСНС констатували: виявлені знахідки – артилерійські снаряди калібру 76 міліметрів, що пролежали у землі з часів Другої світової війни (а це понад сімдесят років). Поступово розкопуючи невелику ділянку, вони виявили 62 вибухонебезпечні пристрої. Опісля ретельно обстежили суміжну територію й констатували, що смертоносного «залізяччя» більше немає.
— Вкриті іржею, такі снаряди особливо загрозливі, – зазначив начальник групи піротехнічних робіт Управління ДСНС України у Волинській області Дмитро Зюльков, – оскільки від тривалого перебування в ґрунті спрогнозувати стан і цілісність вибухового пристрою складно, тож здетонувати вони можуть навіть у руках.
Дотримуючись усіх пересторог, піротехніки вилучили усі небезпечні предмети та транспортували до спеціального майданчика, де й поступово ліквідували.
Спостерігаючи з кількакілометрової відстані за тим, як після короткого спалаху з кар’єру підійнявся специфічний клуб диму, а потім від гучного вибуху здригнулася земля, мимоволі дивуєшся безпечності тих невідомих, які напередодні наважилися ці боєприпаси зачіпати.
А ще розумієш: навіть тут, на Волині, де не живеш у режимі «війна за вікном», та її відлуння дотепер нагадує про себе. Про це достеменно відомо піротехнікам – Миколі Морозу, Максиму Більцю, Руслану Медведчуку та Віталію Гурманському, які на чолі з Дмитром Зюльковим успішно завершили чергову операцію зі знешкодження застарілих боєприпасів часів Другої світової війни поблизу села Береськ у Рожищенському районі.
І навіть омріяна тиша і спокій, які колись настануть-таки на Сході України, для саперів розпочнуть новий період розчищення території від вибухонебезпечних предметів. Сучасного зразка. Уже нині, ротація за ротацією, вони систематично відбувають у зону АТО, де проводять такі роботи на звільнених ділянках української землі. І куди вже цієї неділі вирушать на чергове завдання, змінюючи своїх колег.



 


Telegram Channel