Курси НБУ $ 39.22 € 42.37

Погляд: нова медицина – зараз або ніколи?

Коли кілька років тому довелося лікуватись в одному з медичних закладів Львова, то спеціально зробив кілька фото цієї установи, бо подумав, що мені не повірять «на слово», коли просто перекажу те, що бачив

Василь УЛІЦЬКИЙ, заступник головного редактора газети «Волинь-нова»
Якщо коротко, то ремонт у цій будівлі не робився з часів Австрії, коли її побудували, або десь зі сталінських чи хрущовських. Трухляві віконні рами, які тримались на «чесному слові», побита плитка, яка давно відлетіла і просто валялася на підлозі, доповнювались абсолютно чорними від цвілі стінами в туалеті і не тільки.
А цього року довелось ближче «познайомитись» із Луцькою міською лікарнею. Назагал схоже лікування обійшлося дешевше. Заплатив також
250 благодійних гривень, отримав квитанцію. Не знаю, на що конкретно пішли ці кошти, але, судячи зі стану лікарні, – на те, що треба. Бо на відміну від попередньої, ручки на дверях тут не відлітають, вікна заклеєні на зиму, а кватирки відчиняються для провітрювання, туалет не смердить, унітаз – чистий.
А ще привернуло увагу оголошення на дверях у палаті. Там детально розписано, на що йдуть виділені бюджетні кошти, – скільки на харчування, лабораторний посуд, речовини тощо. І сказано, що ремонтні роботи, придбання миючих та дезінфікуючих засобів проводяться за благодійні внески, тобто у тому числі й за мої.



Чому ж не можна чітко врегулювати, зробити прозорими і зрозумілими усі без винятку фінансові та організаційні моменти в усіх медичних закладах України? 



Чесно кажучи, мені сподобалася ця спроба пояснити пацієнтам та їхнім родичам, як витрачаються гроші. Такий діалог – це також вияв поваги до людей і можливість лікареві та пацієнту відкрито дивитись один одному в очі.
Але чому ж, подумалось, не можна чітко врегулювати, зробити прозорими і зрозумілими усі без винятку фінансові та організаційні моменти в усіх медичних закладах України? Від цього виграли б і ті, кого лікують, і ті, хто лікує.
І ось учора натрапляю на публікацію в. о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун, яка якраз це й обіцяє! Але з одним «якщо». Якщо буде прийнято законопроект, що має назву «Про державні фінансові гарантії щодо надання медичних послуг та лікарських засобів». В. о. міністра каже, що в разі його прийняття держава чітко сформулює однаковий для всіх обсяг послуг, які надаватиме безоплатно: невідкладна допомога, педіатрія, паліативна допомога (в останній період життя). Також будуть послуги, які пацієнт оплачуватиме лише частково — але легально в касу і за однаковою ціною по всій Україні. А буде допомога, за яку хворі платитимуть лише самі, наприклад, стоматологія.
За словами Супрун, грошей на це вистачить навіть тих, що є зараз, а це 4580 гривень на домогосподарство в рік – просто нова система дасть змогу використати їх ефективно. Логічно передбачити, що і лікарі зможуть отримувати гідні плату за свою важливу місію – не хочеться називати їхню діяльність роботою.
«За» таку реформу уже виступив відомий педіатр Євген Комаровський. «Люди, які поховають цю реформу, поховають мільйони українців», – переконаний він.
Така система охорони здоров’я, до речі, діє в Канаді, Британії, Хорватії та ряді інших розвинених країн. Вона не ідеальна, до того ж треба робити поправку на наш менталітет, але, маючи надвисокий рівень смертності, Україні, здається, вже нікуди відкладати зміни в цій галузі.
Останнє слово буде за народними депутатами. Уляна Супрун каже, що проголосувати за законопроект треба встигнути до 16 травня (хочеться сподіватись, що обранці від Волині до цього поставляться дуже серйозно). Тоді реформа почне впроваджуватися з липня, а повноцінно запрацює з 2019 року. Якщо ж депутати проігнорують законопроект, то наступного разу повернутись до реформи медицини, зважаючи на українські політичні реалії, можна буде десь у… 2022 році! То чи не час уже нарешті наважитись?

Telegram Channel