Курси НБУ $ 39.57 € 42.12

І саранчі не треба: поліщуки знищать довкілля самотужки

Відомий блогер Денис Казанський впевнений, що підпільні печі, що виробляють деревне вугілля, можуть істотно зашкодити екології, адже виробництво засноване на нелегальній вирубці лісу

Казанський повідомляє, що в Житомирській області число вугільних "курилок" таке велике, що місцеві жителі вже задихаються від їхніх викидів і навіть бунтують проти їхньої роботи.



Минулого року "вугільна" епідемія охопила лісисті райони Житомирської області




"Печі для виробництва деревного вугілля димлять в Житомирському районі всюди. Це, мабуть, третій за популярністю вид чорного бізнесу після нелегального видобутку бурштину та крадіжки лісу. Витрати на обладнання відносно невеликі, сировинна база - під ногами, збут гарантований, рентабельність висока», – цитує його Цензор.НЕТ.
За словами Казанського, минулого року "вугільна" епідемія охопила лісисті райони Житомирської області, і тамтешні жителі стали задихатися від смердючих вивержень печей, що димлять усюди . Було кілька антивугільних "повстань", зокрема, в Лугинському та Романівському районах. А в цьому році бунтували жителі села Стовпинка Олевського району, де батарею з печей без всяких на те дозволів встановили учасники АТО, які приїхали аж із Запоріжжя", - писав у минулому році сайт "Журнал Житомира".
Вугілля роблять буквально в кожному населеному пункті району, в тому числі і в райцентрі. Установки для його виробництва - це здоровенні залізні бочки з топками. Вони безперервно чадять дьогтем і чадним газом, роблячи нестерпним життя лугинчан і навколишніх сіл. За словами Валерія Дворичанського, цей бізнес - незаконний з багатьох причин. По-перше, використовуються незаконні джерела сировини, а попросту - крадений ліс. По-друге, установки для виробництва вугілля не сертифіковані, і ступінь їхньої небезпеки для навколишнього серед не визначений, та й взагалі, немає ніяких дозволів на пуск виробництва. По-третє, працівників для виробництва вугілля офіційно не працевлаштовують, ніякі відрахування ні в місцеві бюджети, ні до держави не робляться". 



Ящо з цим нічого не робити, на місці лісів скоро залишаться одні пеньки.




Правоохоронці час від часу накривають нелегалів, але, схоже, що боротьба з нелегальним виробництвом деревного вугілля протікає приблизно так само, як протікала боротьба з вугільними копанками в Донбасі. Тобто, більше про людське око.
Нелегальна вирубка лісу і виробництва деревного вугілля процвітають не тільки в північних, лісистих областях, але навіть на півдні України, в Одеській області.
Схоже, до вже наявних корупційних хвороб у нас додається ще одна. І якщо з цим нічого не робити, на місці лісів скоро залишаться одні пеньки. Звичайно, сьогодні багатьом здається, що такого не може бути, а ліс ніколи не скінчиться. Але в Гаїті колись теж так думали. Кому цікаво, погляньте на фото цієї держави. Видовище дуже тверезить...

Telegram Channel