Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
«Щоб гули в Євросоюзі бджоли!»: планують заборонити шкідливу для «божих комах» хімію  

Волинь-нова

«Щоб гули в Євросоюзі бджоли!»: планують заборонити шкідливу для «божих комах» хімію  

Єврокомісія хоче повністю заборонити небезпечні для бджіл пестициди

Європейська комісія планує ввести повну заборону спірних засобів захисту рослин, які завдають шкоди бджолам, повідомляє УНІАН з посиланням Süddeutsche Zeitung. При цьому повідомляється, що мова йде про групу так званих неонікотиноїдів, які входять до складу практично всіх найбільш застосовуваних інсектицидів.



Неонікотіноіди – препарати на основі нікотину, одержувані шляхом настоювання тютюну і махорки, дуже токсичні для бджіл, викликають у них розлад кишечника і згодом загибель.



Водночас в прес-службі Єврокомісії відзначають, що на даний момент пропозиція знаходиться лише на стадії розробки. При цьому зазначається, що повна заборона також передбачає невикористання таких засобів для боротьби з комахами як на відкритому повітрі, так і в теплицях. Зазначимо, неонікотіноіди – препарати на основі нікотину, одержувані шляхом настоювання тютюну і махорки, дуже токсичні для бджіл, викликають у них розлад кишечника і згодом загибель (так званий хімічний токсикоз).


У Франції з 1999 року заборонені всі неонікотіноіди після року їх застосування.


Починаючи з 2013 року в Євросоюзі заборонені три види неонікотиноїдів, однак частина з них можуть використовуватися у виняткових або надзвичайних ситуаціях.

Telegram Channel