Курси НБУ $ 39.22 € 42.37

В Естонії постане пам’ятник жертвам комунізму

Водночас, закликають пам’ятати не лише жертв – а й винуватців тих злочинів

В Естонії у наступного року встановлять пам'ятник жертвам комунізму. Про це заявив міністр юстиції Урмас Рейнсалу на церемонії, присвяченій річниці депортації естонців до Сибіру, повідомляє Gazeta.ua.



Березнева депортація 1949 року – злочинний геноцид проти нашого народу.



«Березнева депортація 1949 року – злочинний геноцид проти нашого народу. Ми ніколи не забудемо жертв. Але потрібно пам'ятати і винуватців, які скоїли злочин проти людяності. Наступного року відкриємо у Талліні на Маарьямяе меморіал жертвам комунізму. Там будуть викарбувані імена усіх жертв», – сказав міністр.


Увечері на площі Свободи в Талліні запалять тисячі свічок. Вони утворять карту Естонії в пам'ять про 32 тис. жителів Естонії, які були занесени до списків на висилку. Більшу частину вислали. Хтось зумів втекти або переховувався від репресій в країні.


25 березня 1949 року згідно з постановою Ради міністрів СРСР до Красноярського краю й до Новосибірської області та частково в Іркутську і Омську області у рамках операції «Прибой» вислали 7,5 тис. сімей. Або більше 22 тис. жителів Естонії, в тому числі жінок, літніх людей та дітей.


Більшість з них були звільнені 1958-го. Решту депортованих звільнили у 1965 році. Багато з тих, хто лишився, не дожили до звільнення.

Telegram Channel