Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Від чотирьох інфарктів утікав на велосипеді

Волинь-нова

Від чотирьох інфарктів утікав на велосипеді

Житель села Бутейки Сарненського району Рівненської області 61річний Петро Макаренко цілком може претендувати на почесне місце у книзі рекордів як приклад оптимізму та любові до життя: після чотирьох інфарктів відновив своє здоров’я і вже три десятки літ долає на велосипеді тисячі кілометрів. Крім цього, написав історію рідного села, уклав словник місцевої говірки та був консультантом документального фільму БіБіСі

Кость ГАРБАРЧУК


Професія —сучкоруб
На моє прохання розповісти про себе Петро Макаренко жартує:
— Народився, вчився, одружився, працював, від цього й помер. Якщо коротко сказати. Усе життя людини вміщується в ту риску на пам’ятнику між датою народження і смерті. Але якщо серйозно, то моя мама зі старовинної родини з Дубровиці, в якої було прізвище Колдун. Предки колись хвалилися: «В нас фамілія чародейська», — посміхається пан Петро, коли розповідає про своє коріння. — А по батьківській лінії — із донських козаків, адже на Поліссі немає такого прізвища, як Макаренко. Про життєві пригоди мого батька Семена Прокоповича, колгоспного економіста та бухгалтера, можна написати окрему книгу. Він єдиний у нашому селі ще в 1960-ті роки носив вишиванку.



Переконався у великій силі щирої молитви. Якщо звертаєшся до Бога з вірою, то він обов’язково пришле ангелаохоронця.



За словами Петра Макаренка, любов до мандрівок у нього від прадіда. Тому після служби в армії вирішив опановувати професію геодезиста у Київському топографічному технікумі. Ця робота для романтиків, хто любить мандрівне життя в експедиціях. Він пішки пройшов чимало областей України та Росії. Робили геодезичну зйомку для секретних військових карт міністерства оборони Радянського Союзу.
Якось «бродяга», так про себе каже мій співрозмовник, приїхав до батьків у Бутейки й тут побачив cусідську дівчину Ліду, на п’ять років молодшу. Вони тричі зустрілися — і весілля. Він звик у житті робити рішучі кроки. Ліда стала його дружиною у 1980-му, але мандрівка не закінчилася. Тільки тепер поїхали удвох. Макаренко звільнився з геодезичної експедиції й завербувся на роботу в тайгу — в Архангельську область. Тоді виплачували так звані «підйомні» — 350 карбованців.
— У Радянському Союзі не вистачало робочих рук і таким чином заманювали, — пригадує пан Петро. — Потрапили ми в тайгу на лісоповал. Глушина, аж страшно. Навколо одні зеки. Звичайно, це була дурість — приїхати в таке місце з молодою дружиною. У нас вся романтика відразу розвіялася: не було там пісень під гітару біля вогнища. Навколо озера – тюремні бараки й ліс на сотні кілометрів. Умови для життя екстремальні. Нас оформили на роботу сучкорубами третього розряду. Але ми не довго сучки рубали, через кілька днів усе кинули й повернулися додому.



Підібрали на вулиці у стані клінічної смерті
Згодом ще Петро працював на заводі в місті Стаханов Луганської області. Але життя на Донбасі їм не сподобалося, й наполегливий та працьовитий Макаренко знову завербувався — на Північ,в Тюменську область. Тоді якраз закладали місто Радужний за Полярним колом, там знайшли величезні родовища нафти й газу. Тому масштаби будівництва були просто грандіозними: працювали у три зміни. Петро отримав кімнату в новому будинку й забрав дружину.
– Через півтора року серце прихопило, — розповідає далі. — В мене воно й раніше щось «барахлило». Але тоді добряче «взяло». Я попутками добирався за
200 кілометрів у лікарню в Нижнєвартовськ, але не дійшов. Втратив свідомість і впав на дорозі. Мене підібрали на вулиці у стані клінічної смерті. Стали рятувати. Пам’ятаю лише чорне провалля, хоча медики стверджували, що такого не може бути. За вісім місяців я переніс три інфаркти. Ото живучий, — усміхається пан Петро. — Мене виписали помирати й дали першу групу інвалідності. Ніхто ж не сподівався, що пацієнт вичухається. Я не мав сил ходити. Тому надумали з Лідою повертатися в Україну. Не помирати ж на чужині. Я дуже не хотів, щоб жінка небіжчика привезла в Бутейки. Чомусь вірив, що доїду. Друзі занесли в літак.
Петро Макаренко три роки лікувався вдома. Півроку він не міг самостійно з хати вийти. На обстеженні у клініці Миколи Амосова в нього стався ще один інфаркт. Коли лежав у реанімації, тоді навіть знаменитий професор дивувався й приходив подивитися на нього: після четвертого інфаркту пацієнт живий, ще й намагається усміхатися! Але невгамовний та впертий мандрівник навіть не збирався здаватися. Петро Макаренко перепробував на собі десятки оздоровчих методик. Вдома робив різні тренажери, «залізо» тягав, голодував, обливався холодною водою. У нього такий характер: якщо не прийшла пора вмирати, то треба повноцінно жити. Якось сарненський кардіолог порадив спробувати велосипедні прогулянки. Спочатку Петро Семенович обережно їздив на невеличкі відстані: 20–40   кілометрів – Степань, Сарни. За кілька місяців стан здоров’я значно покращився. Згодом вирушив за 200 кілометрів у Рівне й назад. Через чотири роки наполегливих тренувань поїхав у Київ. За три дні справився — на звичайному велосипеді «Мінськ».
— Я навіть на Говерлі побував, пам’ятаєте, в часи президента Ющенка всі перлися на вершину, — усміхається цей невичерпний оптиміст та жартівник. — І я поліз зі своїм ровером. Бувало за сезон накручував більше трьох тисяч кілометрів. Тепер уже менше, бо все-таки треба зважати на вік. Спортивний велосипед, яким зараз подорожую, мені подарував підприємець із сусіднього села Велике Вербче Петро Климець.



Паніка та страх – гірше смерті
Поради від Петра Макаренка дуже прості: ніколи не здавайся й не панікуй. Паніка та страх — гірше смерті. Сам себе з’їдаєш. Головне — не дати болячкам та негативним думкам перемогти, і тоді ти будеш відчувати себе енергійним та бадьорим. Переконався у великій силі щирої молитви. Якщо звертаєшся до Бога з вірою, то він обов’язково пришле ангела-охоронця.
Крім мандрівок, пан Петро відомий у навколишніх селах як краєзнавець. Написав книгу історичних нарисів про рідні Бутейки «Бути селу». А нещодавно зацікавився місцевою говіркою. Він переконаний, що збереглися вислови ще з давніх княжих часів, але тільки в селах, заснованих у середньовіччі. Зібрав та підготував словник.
— Думав, цих архаїзмів буде десь п’ятдесят. Став записувати. А їх уже перевалило за три сотні. У нас є таке цікаве слово «пізіть». Воно означає «плакати, хлипати, рюмсати». Минулого року спільними зусиллями видали книгу «Поезія одного села». У Бутейках багато талантів, тільки вірші пише 20 людей. Якось до нас приїжджала телевізійна група Бі-Бі-Сі знімати документальний фільм про українсько-польський конфлікт «Мій друг — ворог» (його у нас не показували). То мене запрошували як консультанта. Знайшов їм кілька живих свідків тих подій. Але, спілкуючись з англійцями, я переконався: вони зовсім не орієнтуються в українських реаліях.
…Разом з Петром Макаренком виходимо на сільську вулицю біля його великого та добротного будинку. Саме біля хреста на перехресті розпочинаються велосипедні мандрівки. Як зауважує він, тільки підсохнуть дороги — знову в путь, адже життя триває й воно цікаве, не можна сидіти вдома. n

Telegram Channel