Курси НБУ $ 39.22 € 42.37

Учені створили зі шпинату тканини людського серця (відео)

Американські дослідники успішно використовували листя шпинату, щоб побудувати функціонуючу тканину людського серця з капілярами, які можуть транспортувати кров

Цей матеріал, що за своїми властивостями нагадує серцеву м'язову тканину, створили в Вустерському політехнічному інституті в США, пише "НВ".
"Рослини і тварини використовують принципово різні підходи до транспортування рідин, хімічних речовин і макромолекул, але є дивовижні подібності в їх судинних мережевих структурах", - відзначають автори дослідження.



Я проводив роботи на людських серцях раніше, і коли я подивився на листі шпинату, його стебло нагадало мені аорту.



 
Для отримання тканини вчені видалили зі шпинату ряд речовин, залишивши каркас з капілярами з нейтральною целюлози. В результаті обробки отриманого препарату стовбуровими клітинами була отримана тканина, яка здатна пропускати через себе невеликі об'єми рідини.
"Я проводив роботи на людських серцях раніше, і коли я подивився на листі шпинату, його стебло нагадало мені аорту. Так що я подумав, давайте працювати прямо з ним. Ми не були впевнені, що це спрацює, але це виявилося досить легким і відтворюваним. Такий же механізм можна знайти у багатьох інших рослинах", - говорить провідний автор дослідження Джошуа Джершлак.
Це відкриття може допомогти ученим скоротити використання донорських органів у майбутньому.


Telegram Channel