Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Чому на четвертому році війни російські терористи почувають себе в україні, як удома?

Волинь-нова

Чому на четвертому році війни російські терористи почувають себе в україні, як удома?

Чорний четвер: 24 березня в центрі Києва кілер розстріляв колишнього депутата Державної думи Росії Дениса Вороненкова (на фото), який утік в Україну від путінського режиму і свідчив проти Януковича, а в місті Балаклія Харківської області загорілись і почали вибухати склади боєприпасів, внаслідок чого довелось евакуювати понад 20 тисяч людей

Василь РОГУЦЬКИЙ
За кільканадцять хвилин до своєї смерті Денис Вороненков надіслав смс-повідомлення ще одному колишньому російському депутату Держдуми, який перебрався в Україну, Іллі Пономарьову. Вороненков повідомляв, що дав журналістам інтерв’ю, яке називається «У Росії кричать, що треба обміняти мене на Сущенка (український журналіст, якого захопили російські спецслужби — Ред.), а якщо не вийде — вбити, як Бандеру». Він розумів, яка небезпека нависла над ним та його дружиною, оперною співачкою Марією Максаковою, але не зміг уберегтись. Убивця розстріляв його в самому центрі Києва. Дружина мала бути з чоловіком, але не пішла з ним за випадковим збігом обставин…




Вороненков сказав: «У Росії кричать, що треба обміняти мене на Сущенка (український журналіст, якого захопили російські спецслужби ), а якщо не вийде — вбити, як Бандеру».



Під час нападу на Дениса Вороненкова поранення також отримав його охоронець, але встиг вистрілити у відповідь і поранити нападника. Кілер пізніше помер у лікарні. Ним виявився 28-річний громадянин України, уродженець Севастополя Павло Паршов. Нардеп і радник глави МВС Антон Геращенко заявив, що Паршов раніше служив у Національній гвардії України, але участі у бойових діях не брав. Геращенко стверджує, що кілер був російським агентом і у 2015 році пройшов у Росії курс спеціального навчання в школі для диверсантів. Згодом служив у батальйонах «Донбас» та «Азов» — при тому, що його… розшукувала поліція Дніпра за підозрою у відмиванні грошей.
Якщо таки допустити, що Паршов не був кремлівським агентом, то зовсім не зрозумілі його мотиви: навіщо вбивати колишнього росіянина, а тепер громадянина України Дениса Вороненкова, який свідчив у справі про державну зраду Януковича, виступав проти путінського режиму, знав про злочини на найвищих щаблях влади у Кремлі?
Розправу над Вороненковим Президент України Петро Порошенко назвав актом державного тероризму з боку Кремля. «Явний почерк російських спецслужб, що раніше неодноразово проявлявся в різних європейських столицях. Вважаю невипадковим, що вбивство сталося в один день із диверсією в Балаклії на Харківщині», — сказав глава держави.
На жаль, не обійшлося без жертв і в Балаклії — там унаслідок вибухів загинула 66-річна жінка. Таким чином, війна фактично перекинулась на Харківщину. Хоч деякі експерти висловлюють сумнів, що на складах боєприпасів була диверсія. Зокрема, нардеп Дмитро Тимчук схиляється до думки, що причиною надзвичайної ситуації може бути звичайна халатність, яку зручно списати на «руку Москви».
У будь-якому випадку події 24 березня продемонстрували, наскільки Україна є вразливою для ворогів. Це також привід запитати у влади, чому на четвертому році війни є можливими такі інциденти в тилу?
До речі
В Росії існує офіційний День спецоперацій, який в опозиційному до Кремля середовищі називають «святом кілера». Його відзначають 27 лютого. Якраз цього дня, до слова, було вбито Бориса Нємцова.


Коментарі
Віталій ПОРТНІКОВ, журналіст:
«У Кремлі чудово розуміють, що держава, яку вони очолюють, слабне. А значить, перебіжчиків може бути все більше і більше. І цим перебіжчикам треба продемонструвати: нехай не розраховують на безпеку, якщо відіб’ються від зграї».
Тарас БЕРЕЗОВЕЦЬ, політолог:
«Українські спецслужби отримали дзвінкого ляпаса, на який будь-яка спецслужба, яка себе поважає, має дати відповідь».



 

Telegram Channel