Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
А може, це «підорва»?

Волинь-нова

А може, це «підорва»?

— Кілька років тому читала у «Волині» розповідь про народного лікаря, який умів лікувати тих, хто надірвався, підвередився (так у нас колись казали). На жаль, не зберегла газету. Приїхала із заробітків, там натягалася мішків, а тепер мучуся. Була у поліклініці — нічого не знайшли. Хотіла би, щоб ви ще раз повернулися до цієї теми, — зателефонувала наша читачка Олена М. із Ковеля. Про цілителя із села Бірки Любешівського району світлої пам’яті Iвана Прокоповича Довгуна люди згадують добрим словом дуже часто. На жаль, він уже відійшов у Вічність. Але його справу продовжує онук Iван Сергійчук (на фото), реабілітолог за фахом, якому Iван Прокопович передав свій досвід і знання. Йому ми і переадресували запитання жінки

Іван СЕРГІЙЧУК


Згадана недуга відома людям з давніх–давен. У народі її називають по–різному: «підорва», «підвереда», «підруха», «зміщена враза», «зміщення пупка», «надсада» та ін. Причина виникнення захворювання – непосильні фізичні навантаження, підняття надмірної ваги. Найчастіше страждають сільські жителі, які змушені важко працювати. Зміщення органів черевної порожнини у жінок може настати внаслідок пологів (характерним симптомом є запори), а дитині іноді достатньо інтенсивно пострибати тривалий час — і з’являються хворобливі відчуття.



Найкращих результатів можна досягти при комплексному лікуванні.



Характерними симптомами «підорви» є здуття живота, біль, загальна слабкість, втрата апетиту, пітливість, запаморочення, нудота, пронос або запор та інше. Усе це турбує людину в першу чергу через зміщення підшлункової залози, шлунка та інших органів.
Мій покійний дідусь говорив, що із такою болячкою жінці важче завагітніти. Дуже часто подружжя зверталися з цією проблемою. У моїй практиці траплялося, що в деяких випадках саме після проведення мануальної терапії живота наставала довгождана вагітність.
Майже в кожному селі колись були (а десь і досі є) цілителі, які вміли «підтягувати» опущений шлунок. Хочу застерегти, що інколи ця процедура може мати й негативні наслідки, особливо якщо її робить людина без належних навиків, досвіду, без знання анатомії. Але є дуже багато прикладів, коли при своєчасному зверненні (у перші 5—18 днів) хворі позбувалися симптомів «підорви».
На жаль, методи терапії зміщення органів черевної порожнини досі не застосовуються в офіційній медицині. Лікарі про них мало знають і не використовують у своїй практиці.
Найкращих результатів можна досягти при комплексному лікуванні, коли одночасно застосовуються і вправляння (проведення мануальної терапії), і медикаментозні засоби. У таких випадках хворі набагато швидше одужували, не мали таких ускладнень, як хронічні гастрити, виразки, дискінезії жовчних шляхів, холецистити.
Багато хто страждає від головного болю, не обстежившись, приймає знеболювальні препарати (цитрамон, анальгін та ін.) і не здогадується, що причина може критися у зміщенні органів шлунково–кишкового тракту. Кожен дорослий здатний відчути той момент, коли він «підірвався». А щодо дітей, то батьки повинні насторожитися, коли вони стають бліді, мають поганий апетит, швидко втомлюються. Зазначу, що подібні симптоми можуть бути і при інших захворюваннях. Отже, ніколи не можна займатися мануальною терапією (вправлянням) внутрішніх органів живота без консультації лікаря і попереднього клінічного обстеження.
Часто люди з «підорвою» звертаються до мене по допомогу, радий, коли вдається усунути цю проблему. Напередодні сеансу мануальної терапії живота бажано прийняти 3 — 4 таблетки активованого вугілля. Лікування проводиться після випорожнення кишечника, сечового міхура, на «голодний» шлунок.
м. Луцьк.


Telegram Channel