Курси НБУ $ 39.47 € 42.18

Активісти заявили про катування затриманих на мітингах проти корупції

Через затісні камери мітингувальникам довелося спати по черзі

Правозахисники проекту проти корупції і тортур в Росії Gulagu.net повідомили, що проти затриманих під час мітингів проти корупції у Москві застосували тортури та жорстоке поводження, передає ТСН.


Засновник організації Володимира Осечкин написав відповідну заяву на ім'я прокурора Москви Володимира Чурікова. Дані зібрали на основі даних члена ОНК Єви Меркачевої, яка відвідала затриманих.



Фактично до затриманих застосовувалися тортури шляхом позбавлення сну, харчування, питної води.



У документі йдеться, що активістів помістили у свідомо переповнені камери – замість двох осіб там перебувають по 4-6 затриманих. При цьому, у камері всього два спальних місця.


«Фактично до затриманих застосовані тортури шляхом позбавлення сну, харчування, питної води (людям доводиться спати по черзі по 1,5-2 години, деяким доводиться спати прямо на підлозі). На момент перевірки о 22:15 - вечеря не було надана жодному із затриманих (факт катування шляхом позбавлення їжі, катування голодом)», - йдеться в листі.


Затримані також поскаржилися на те, що на них протягом більш ніж шести годин не складали протоколи, а поліція не повідомила рідних про їхнє місцеперебування.


Правозахисники закликали прокурора перевірити, чи немає в діях поліції складу злочину за статтями про зловживання і перевищення повноважень, фальсифікації та незаконного затримання.


Нагадаємо, 26 березня по різних містах Росії прокотилися антикорупційні мітинги, одним з приводом для яких стало розслідування російського опозиційного політика Олексія Навального і Фонду боротьби з корупцією про секретні активи прем'єр-міністра РФ Дмитра Медведєва - про його величезні ділянки земель, вілли, квартири в старовинних особняках і виноградники.


Офіційно прем'єр РФ Дмитро Медведєв жодним чином не коментував гучне розслідування Фонду боротьби з корупцією про його казкове багатство, однак забанив Навального в Instagram.


В результаті мітингів тільки в Москві затримали понад одну тисячу осіб. Крім того, затриманий був і сам Навальний, а також всі співробітники Фонду боротьби з корупцією, які в офісі організували трансляцію демонстрацій по всій Росії.



Telegram Channel