Курси НБУ $ 39.30 € 42.31
Жив-був пес. У Горохівському варіанті довелося викликати поліцію

Волинь-нова

Жив-був пес. У Горохівському варіанті довелося викликати поліцію

«Собака був не наш, вкушений чоловік у лікарню не звертався, свідків нема, а як приїхали правоохоронці, то наш Бровко був у буді з ланцюгом на шиї…»

Леся ВЛАШИНЕЦЬ


Жив собі пес. Служив господарям, як і навчили: гавкав на чужих, будучи на прив’язі, а коли зірвався з ланцюга чи заслужив «вольне», то гайнув собі за паркан. За подвір’ям службу теж ніс вірно: злякав когось або і вхопив зубами за литку – так банально на Горохівщині починається кожен випадок, у якому жителі району потерпають від укусів собак.



Вилов одного пса вартує бюджетові Горохова 400 гривень, але іншого виходу нараз немає.



Господарі  улюбленців у таких казусах поводяться по-різному: одні просять у потерпілого вибачення, інші стають заклятими ворогами, як на війні. Свідком такої ворожнечі стала нещодавно на засіданні адміністративної комісії при виконкомі однієї зі сільських  рад. У якійсь мірі пожаліла її членів, які, як на мене, стали  заручниками, на мою думку,  сороміцької ситуації. Хоч у селі кожен знає всіх собак, та звинувачувані у неналежному утриманні тварини зайняли категоричну позицію «я не я і хата не моя». Мовляв, пес був не наш, вкушений чоловік у лікарню не звертався, свідків нема,  а як приїхала поліція, то наш собака був у буді з ланцюгом на шиї.  Отакої! Натомість порозумітися з мудрістю,  якою люди відрізняються від братів менших, зчепилися сваритися. Дісталося при цьому найбільше … сільському голові, який якраз напередодні із сільськими активістами ходив із двору в двір і просив односельчан тримати собак на ланцюгах і у вольєрах, аби не було біди.


«Хтось тоді слухав і послухався, хтось зиркав спідлоба, а хтось кидав в очі з насмішкою: «А якщо не прив’яжу, то що мені за те буде?» – почула в розпалі тих пристрастей від лідера сільської громади. Чи не з годину слова-камінням летіли в його город за те, що викликав поліцію, вислухавши скаргу потерпілого. «Не викликав би, теж був би неугодним?» – просилося запитання.


Господарів тоді попередили, але ворожнеча і досі не припинилася.


У заступника начальника-керівника патрульної поліції Горохівського відділу поліції ГУНП у Волинській області підполковника поліції Артура Жишка поцікавилася, чи часто до правоохоронців люди звертаються з подібними скаргами. Із початку року за неналежне утримання домашніх тварин поліцейські склали два протоколи. Запитаєте про покарання? Ним може стати попередження чи штраф від … 17 до 85 гривень чується смішним у порівнянні з тим, скільки проблем, в тому числі, і моральних, переживає жертва укусу, бо навіть вакцина проти сказу, необхідна в такій ситуації, у державі нині – несусвітній дефіцит!


Тривалий час зграї собак гуляли і вулицями Горохова. Більшає їх і з приходом весни. На багатьох – ошийники, які красномовно засвідчують наявність господарів у бродячих кудлатих. Оскільки відстрілювати тварин тепер заборонено, міська рада вирішила цю проблему з європейською гуманністю: як тільки вони починають кучкуватися у тічки, у Горохів за викликом прибуває «Ласка» – бригада Волинського товариства захисту тварин. Вилов одного  пса вартує міському бюджетові 400 гривень, але іншого виходу нараз немає. Хоча і з ним – не всім догода.  Щойно «Ласка» відбуває, на ранок  у міській раді розриваються телефони від  настирливих запитань: «Де мій собака?».


– Із настанням весняної пори такі рейди продовжуватимуться, тому переказуйте  жителям міста ізолювати своїх домашніх сторожів із вулиць, –наголошував мер міста Віктор Годик депутатам на нещодавній сесії міської ради.


До слова, минулоріч бригада з «Ласки» вивезла у притулок до Луцька близько 150 бродячих собак, з початку цього року – вже 25.


…Любов до домашніх улюбленців є зрозумілою, але піклуватися про них потрібно так, щоб ніхто не зазнав від їхнього існування страху, прикрощів, образ, а тим паче, болю.

Telegram Channel