Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
Порошенко потиснув руку здолбунівському школяреві 

Волинь-нова

Порошенко потиснув руку здолбунівському школяреві 

і нагородив його президентською стипендією

Максим Кіпранишин (на фото) привіз аж дві медалі з Міжнародної олімпіади з наук про Землю, що відбувалася в японському місті Осака


Лариса ЗАНЮК


Спочатку одинадцятикласник Здолбунівської ЗОШ № 6 переміг на районній, потім — на обласній, а тоді й на всеукраїнській олімпіаді зайняв призове місце. Пройшов відбір на міжнародну олімпіаду в Японію, на яку від України потрапило ще четверо, але призове місце дісталося лише школяреві з Рівненщини.



У Японії ми провели майже тиждень.



У ЗОШ № 6 ми й зустрілися з Максимом. Звичайний хлопець, напрочуд скромний (у мене через кілька хвилин розмови саме собою вихопилося: «Такий скромний вундеркінд!»), стримано ділився враженнями:
У Японії ми провели майже тиждень. Бували на екскурсіях, мали час надивитися на Тихий океан. Завдання олімпіади виконували два дні, а третього брали участь у проекті, до якого залучили школярів із 26 країн. Учасники проживали в готелі невеличкого містечка неподалік Осаки. Мені сподобалися японські краєвиди та незвичайна рослинність, теплий і вологий клімат. Та найбільше вразив Тихий океан і гори, порослі лісами. А ще цікаво було спілкуватися зі школярами інших країн. Та й сам проект сприяв знайомству: розділені на невеличкі команди, ми говорили виключно англійською.


Максим привіз із Японії одразу дві медалі — срібну та бронзову (друге місце посів у змаганні за найкращу презентацію дослідницького проекту).



З учителькою географії Тетяною Середюк, якій цьогоріч теж присвоїли звання заслуженого вчителя України, перелопатили купу матеріалу, коли готувалися до олімпіади.



Успішного школяра нагородила й здолбунівська міська влада та призначила виплату у розмірі 2000 гривень. А 28 лютого Максим побував у Києві на зустрічі з Президентом Петром Порошенком, який виділив успішним школярам щомісячну Президентську стипендію у розмірі 2500 гривень.
— Розмова з Президентом відбувалася невимушено за великим круглим столом. Учасники ділилися враженнями, а Петро Олексійович кожному дякував за успішне представлення своєї Батьківщини за кордоном, — розповідає школяр про зустріч із очільником держави.
Кажуть, маленькі успіхи ведуть до великої мрії, але Максим Кіпранишин запевняє, що навіть не сподівався потрапити в Японію. Тепер надіється успішно скласти ЗНО та навчатися у столичному виші. А в школі ним пишаються неабияк, адже про хлопця пишуть не лише у шкільній стінгазеті.
— Та я такий, як усі, готуюся до ЗНО з математики, фізики, географії, – відмахується від похвали школяр та аргументує, мовляв, не перше ж місце завоював, тим більше, хоче удосконалити свої знання англійської, бо відчув, як це важливо у спілкуваннях на міжнародному рівні. Окрім наук, хлопець займається волейболом, часу, каже, вистачить на все, аби було бажання.
— Максим дуже скромний і не зізнається, що майбутній медаліст, що бере участь у 6 — 7 олімпіадах щороку, — дізнаюся від завуча Надії Середюк. — Місцева влада нагородила його грамотою, покликали батьків і їм дякували за розумного сина, який заробив стипендію завдяки своїм знанням. Сказати, що вони з учителькою географії Тетяною Середюк, якій, до речі, цьогоріч теж присвоїли звання заслуженого вчителя України, перелопатили купу матеріалу, коли готувалися, — це не сказати нічого. Їздили і в Рівненський університет водного господарства вивчати корисні копалини. Бо ж, аби бути на такому рівні, треба мати чудову підготовку. Але якщо іншим дітям розповідаєш і вони в одне вухо впускають, іншим — випускають почуте, то цей хлопчина, як губка, вбирає в себе всю інформацію, бо цікавиться усім. Переконана, він успішно складе ЗНО, й обере таку професію, щоб займатися в житті улюбленою справою.
Чого й бажає Максимові газета «Волинь–нова»!


 

Telegram Channel