Курси НБУ $ 39.78 € 42.31
Чому програма «Доступні ліки» стартує «зі скрипом»?

Волинь-нова

Чому програма «Доступні ліки» стартує «зі скрипом»?

Відповідь на це запитання ми намагалися почути від заступника міністра охорони здоров'я Романа Ілика, який у понеділок перебував на Волині

Галина СВІТЛІКОВСЬКА



Як було не повірити словам глави уряду, який на всю країну заявляв, що з 1 квітня люди із серцево-судинними недугами, хворі на цукровий діабет і бронхіальну астму зможуть безкоштовно або з невеликою доплатою отримати необхідні препарати? Тож пацієнти поспішили до сімейних лікарів. Але у центрах первинної медико-санітарної допомоги їм порадили набратися терпіння. Реєстру лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню, у понеділок зранку міністерство ще не оприлюднило. Він з'явився на сайті МОЗ наприкінці дня. Та й у яких аптеках торгуватимуть доступними ліками — не було відомо. Судячи із кількості запитань, поставлених заступнику міністра охорони здоров'я під час зустрічі з керівниками первинної ланки медицини Волині, залишаються не вирішеними й багато інших організаційних моментів.



Поки що дали згоду на участь у проекті 30 аптек.



Чи не правильніше було б спочатку ретельно відпрацювати механізм реалізації програми «Доступні ліки», а тоді вже оголошувати її старт? Роман Ілик так не вважає. Міністерство розробляє політику, стратегію, а деталі впровадження програми за місяць-півтора на місцях поступово врегулюються, вважає столичний гість. Скільки «подяк» доведеться почути лікарям від пацієнтів за таку непоспішність, схоже, нікого не хвилює.
За словами начальника управління охорони здоров'я Волинської облдержадміністрації Ігоря Ващенюка, поки що дали згоду на участь у проекті 30 аптек. Надалі кількість їх збільшуватиметься. «Активізувати» представників фармацевтичного бізнесу пообіцяв заступнику міністра голова ОДА Володимир Гунчик. Запевняють, що проблем із відшкодуванням коштів аптекам не буде, у державному бюджеті передбачено на програму «Доступні ліки» 500 мільйонів гривень, Волинській області вже виділено 13 мільйонів 375 тисяч. Розпорядниками грошей стануть центри первинної медико-санітарної допомоги, оскільки виписувати рецепти на безкоштовні чи здешевлені ліки можна лише на амбулаторному рівні. На репліку щодо сумнівної ефективності деяких препаратів, які внесені до реєстру, Роман Ілик сказав, що з часом зауваження практикуючих лікарів вдасться врахувати, а сам перелік лікарських засобів буде розширено.

Telegram Channel