Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
«Хто їсть, поки не захворіє, має постити, поки не одужає…»

Волинь-нова

«Хто їсть, поки не захворіє, має постити, поки не одужає…»

На Волині офіційно зареєстровано понад 3000 осіб, хворих на ожиріння. Насправді їх значно більше. Які ризики підстерігають людей із зайвою вагою? Чому епідемія ожиріння стає щораз актуальнішою проблемою? Про це розповідає завідувачка ендокринологічного відділення обласної клінічної лікарні, заслужений лікар України Лариса ДЖАНКАРАШВІЛІ

Оксана КРАВЧЕНКО



— Ларисо Олександрівно, коли пишні форми треба сприймати не як гандж фігури, а як серйозну недугу?
— У всьому світі використовують показник індексу маси тіла (ІМТ). Розрахувати його досить легко: треба розділити вагу (у кг) на зведений у квадрат зріст (у метрах). При ІМТ від 25 до 30 у вас — надлишок ваги, від 30 до 40 — ожиріння.



Близько 15 відсотків населення нашої країни — хворі на ожиріння.



— Візуально ми бачимо, що зайві кілограми — проблема багатьох наших краян, які до пори до часу не вважають себе хворими.
— В Україні, за підрахунками вчених, від зайвої ваги страждає кожна четверта жінка і кожен шостий чоловік (у США, за даними Американської медичної асоціації, — кожен третій). Близько 15 відсотків населення нашої країни — хворі на ожиріння. За даними Держстату визначено, в яких регіонах України проживає найбільша кількість худих і товстих. Виявилося, що найстрункіші люди проживають у Західній Україні. Товстунів багато у Полтавській, Донецькій, Запорізькій, Херсонській та Миколаївській областях. На Волині торік було вперше виявлено 439 осіб із різним степенем ожиріння, а всього зареєстровано їх до 3,5 тисячі.
Недуга у більшості випадків є результатом неправильного харчування: надмірного і висококалорійного, яке містить багато вуглеводів, алкоголю, тваринних жирів, і зниження енерговитрат (так звана гіподинамія). Генетичні фактори, національні звичаї теж відіграють чималу роль.
— Чим загрожує ожиріння, наскільки воно небезпечне?
— За результатами досліджень люди, в яких показник ІМТ доходить до 30, помирають приблизно на дев'ять років раніше. Надмірна вага — фактор ризику розвитку діабету 2–го типу, артеріальної гіпертензії, серцево–судинних захворювань, важкої серцево–судинної недостатності, хвороб жовчного міхура і печінки, суглобів, приступів нічної задишки, деяких форм раку (товстої кишки, сечового міхура, простати, матки, яєчників, молочних залоз), а також раптової смерті. В країнах Європи прямі та непрямі витрати на боротьбу з ожирінням становлять до 10 відсотків загальних видатків на охорону здоров'я. В Україні, на жаль, суспільство ще не усвідомлює рівня загрози цієї хвороби.
— Якщо придивитися до зовнішнього вигляду людей із зайвою вагою, то побачимо різний характер розподілу жиру — по типу «яблука» і «груші». Хто з них у більшій небезпеці?
— Справді, є два основних типи ожиріння: верхній (абдомінальний), з переважним відкладанням жиру під шкірою живота і всередині черевної порожнини, і нижній — сіднично–стегновий. Останній частіше спостерігаємо у представниць прекрасної статі, він асоціюється з ризиком розвитку венозної недостатності і гормональних порушень. Абдомінальний тип порушень зустрічається як у чоловіків, так і у жінок, він більш чітко пов'язаний із захворюваністю й смертністю. Значна кількість абдомінальної жирової тканини і особливо вісцерального жиру визначає ступінь ризику розвитку діабету 2–го типу, серцево–судинних захворювань і передчасної смерті. Тож якщо у вас індекс маси тіла більше 25 і ви маєте абдомінальний тип ожиріння — зверніться до лікаря.
— Як ви ставитесь до постів, чи можуть вони допомогти хворим із ожирінням?
Пости придумані мудрецями. Кажуть: «Хто їсть, поки не захворіє, повинен постити, поки не одужає». Кожен знає, що завдяки їжі ми скорочуємо або продовжуємо собі життя. Але мало хто пам’ятає про це, сідаючи за стіл. Не переїдати і ще раз задуматись над тим, чим ви харчуєтеся, змушує Великий піст. Передпасхальний піст, коли заборонені м'ясо, риба, яйця та інші продукти тваринного походження, — найдовший і найстрогіший. Хоча головна суть його полягає не стільки в харчовому самообмеженні, скільки в добрих справах і помислах, у духовному вдосконаленні, все ж існує зв'язок між їжею і поведінкою. Доведено, що пісна їжа не тільки має оздоровлюючий ефект, але і спонукає до позитивних думок та дій.


 

Telegram Channel