Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Депресія? Давай поговоримо

Волинь-нова

Депресія? Давай поговоримо

Напередодні Всесвітнього дня здоров’я, який відзначили 7 квітня, в управлінні охорони здоров'я Волинської облдержадміністрації відбулася прес-конференція, присвячена проблемам профілактики і лікування цієї недуги

Зоряна ШУМ


В усьому світі негативні стереотипи, пов’язані з психічними розладами, заважають людям звертатись до лікарів по допомогу. Щоб змінити цю ситуацію, необхідно вести роз'яснювальну роботу серед населення, — наголошував Іван Грицюк, заступник начальника управління охорони здоров'я.



До цієї недуги схильні близько 5 відсотків дітей і підлітків, що є найчастішою причиною суїцидів серед молоді.



Депресія — це захворювання, яке характеризується постійним станом апатії, втратою інтересу до тих видів діяльності, які зазвичай приносили задоволення, нездатністю робити повсякденні справи (протягом, щонайменше, двох тижнів), нестачею енергії, зниженням апетиту, сонливістю або безсонням, тривогою, занепокоєнням, почуттям провини або відчаю, а також думкою про заподіяння собі шкоди або самогубства.
У певні періоди життя 10 — 15 відсотків людей можуть хворіти на депресію або відчувати прояви депресивного синдрому. Кожен десятий з них — старше 40 років, дві третини – жінки. Також до цієї недуги схильні близько 5 відсотків дітей і підлітків, що є найчастішою причиною суїцидів серед молоді. Захворювання обумовлено порушенням хімічного балансу мозку, супроводжується психічними стражданнями і потребує серйозного лікування. Про це вели мову головний лікар обласної психіатричної лікарні №1 Людмила Юрко та лікар-психотерапевт Юрій Кравчук.
Розвиток депресивного синдрому найбільш вірогідний після впливу стресових факторів. Виявлення хвороби сімейними лікарями ускладнене, бо майже в половині випадків пацієнти намагаються промовчати про її симптоми, оскільки бояться призначення антидепресантів та їхньої побічної дії, а також того, що діагноз потрапить до медичної карти і стане відомим роботодавцю. З тієї ж причини люди не хочуть звертатися до психіатрів.
Якщо вам здається, що у вас починається депресія, поговоріть з кимось, кому ви довіряєте, зверніться за допомогою до фахівця. Депресія піддається лікуванню за допомогою розмовної психотерапії або антидепресантів, часто ці методи поєднують.


 

Telegram Channel