Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
І все-таки завищили!

Волинь-нова

І все-таки завищили!

Волинське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України виявило порушення у формуванні ціни на теремнівський хліб

Євгенія СОМОВА



Як ми вже повідомляли, один із найбільших виробників — ПАТ «Теремно Хліб» — встановив нову ціну на свою продукцію, збільшивши вартість на 20 копійок. Антимонопольники назвали її необгрунтованою. У розмові в. о. голови територіального відділення АМКУ Сергій Луговий наголошував, що ціни не зросли ні на борошно, ні на нафту, а на скраплений і стиснений газ навіть знизилися. Але вплинути на рішення виробника антимонопольники не змогли, бо держава не регулює ціну на хліб. Втім, запевнили, що перевірять обгрунтованість нової вартості продукту номер один. Адже приклад найбільшого виробника можуть підтримати інші.



Гіркий досвід споживачів підказує: якщо ціни піднімаються, то на старі позиції вже не повертаються.



Після аналізу матеріалів, отриманих від ПАТ «Теремно Хліб», було встановлено, що нова вартість продукції взята, як то кажуть, зі стелі. «Підприємство застосувало у березні завищені, економічно необгрунтовані ціни на хліб масового споживання — «Січовий, «Подільський», передбачивши завищені обсяги затрат газу та в 1,5 та 1,8 раза вищий рівень рентабельності виробництва, ніж у попередньо діючих цінах, — йдеться у повідомленні прес-служби територіального відділення. — Такі дії виробника при незмінних витратах на борошно, пально-мастильні матеріали містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді зловживання монопольним становищем на ринку оптової реалізації хліба та хлібобулочних виробів у межах Луцька, Луцького, Рожищенського, Ківерцівського, Любешівського, Маневицького, Локачинського та Горохівського районів шляхом ущемлення інтересів споживачів, які були б неможливими за умов існування значної конкуренції на ринку».
За інформацією прес-служби, ПАТ «Теремно Хліб» встановив найвищі оптово-відпускні ціни на хліб масових сортів, який найчастіше споживають незаможні волиняни. Тож відділення рекомендувало підприємству вжити заходів, спрямованих на припинення порушень законодавства про захист економічної конкуренції, привести оптово-відпускні ціни до економічно обгрунтованого рівня і в 30-денний термін повідомити про виконання вимог. Але чи прислухається монополіст? Гіркий досвід споживачів підказує: якщо ціни піднімаються, то на старі позиції вже не повертаються.


 

Telegram Channel