Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
Політичні камікадзе луцького розливу

Волинь-нова

Політичні камікадзе луцького розливу

Останній місяць події у Луцькій міській раді відбувалися майже за сценарієм, який створили керівники «УКРОПу». Вони, як заявила депутат Юлія Вусенко, з порушенням законодавства захопили владу в місті, обрали свого секретаря, зібрали «зручну» більшість. Але минулого тижня їхня машина дала серйозний збій

Наталія ЮРЧУК


Після кампанії громадського обурення, під час якої люди кричали депутатам від «УКРОПу» та їхнім союзникам «Ганьба!» прямо в сесійній залі, журналісти публікували десятки викривальних публікацій, «укропівцям» довелося поступитися та запустити процес виборів міського голови Луцька. Їхній первинний план – керувати містом три роки без виборів мера — провалився через активізацію пересічних громадян, яких обурило «політичне рейдерство» «УКРОПу».



Три заступники мера, які працювали з Миколою Романюком, відмовилися співпрацювати з політиками, які, як сказав Тарас Яковлев, у незаконний спосіб захопили владу в місті.



До того ж так звані рейдери потрапили в юридичну пастку. Справа в тім, що три заступники міського голови, які працювали з Миколою Романюком, відмовилися співпрацювати з політиками, які, як сказав Тарас Яковлев, у незаконний спосіб захопили владу в місті.


«Я це називаю політичним шоу і аж ніяким іншим словом не можу це назвати. Це абсолютно політичне шоу. Я вважаю, те, що відбувається в раді з моменту смерті Миколи Ярославовича, – це політичне шоу», – сказав інший заступник Юрій Моклиця.
Зрештою «УКРОПу» не було куди подітися і їхній секретар Ігор Поліщук був змушений внести у порядок денний питання про дострокове припинення повноважень Миколи Романюка у зв’язку зі смертю. Після цього він офіційно отримав приставку «виконувач обов’язків» та зміг подати у сесійній залі кандидатів у заступники, аби в місті до юридичного колапсу не додався господарський. Адже сам Поліщук з усіма питаннями не справився б.
Кого ж запропонувала на посади заступників мера команда з «УКРОПу»? Чим вони так заслужили довіру «укропівських» керівників?



Григорій ПУСТОВІТ


 На першому етапі захоплення «УКРОПом» влади в Луцьку взяв на себе роль камікадзе, бо підписав замість мера рішення сесії про припинення повноважень секретаря Юлії Вусенко. Не обізнаному з юридичними тонкощами читачеві пояснимо. Якщо суд за позовом Вусенко завершиться перемогою Юлії Василівни, і суддя визнає рішення про її відсторонення незаконним, то Пустовіт автоматично може бути засуджений на строк до 6 місяців позбавлення волі через присвоєння владних повноважень. Відповідна кримінальна справа відкрита в поліції і правоохоронці лишень чекають на рішення суду.
Таку відданість спільній справі оцінили «укропівці» та їхні шефи, і Пустовіт отримав посаду заступника як нагороду за 6 місяців потенційного позбавлення волі.



Костянтин ПЕТРОЧУК


 Це саме той Петрочук, який з колегами по фракції Радикальної партії Ляшка в Луцьку допоміг провести «УКРОПу» захоплення влади в місті. Саме про нього Олег Ляшко сказав: «Продався за подачки і зрадив нашу партію». Ляшко також повідомив, що почали процедуру відкликання цих депутатів.
І тут варто відзначити політичну прозорливість колеги Петрочука Сергія Були – керівника фракції «радикалів» у міськраді. Адже логічно, аби нагороду у вигляді посади отримав він. Натомість на посаду йде Петрочук. Відповідь на такий кадровий пасьянс проста: якщо Вусенко виграє суд, то всіх новопризначених заступників автоматично звільняють. А, ставши заступником міського голови, депутат змушений здати мандат. І в разі звільнення з посади Петрочук став би простим громадянином. Ще й без перспектив у політиці.


 


 


Олександр РАЧКОВ


Рачков, начальник юридичного відділу Луцької міської ради, чи не єдиний успіх команди «УКРОПу». Бо він принаймні має хоч якийсь досвід роботи у виконавчих органах та знає працівників виконкому.
Цілком зрозуміло, що нова посада — це подяка молодому юристу за те, що він мовчав під час «рейдерського» захоплення влади в місті, коли закон вимагав від нього кричати: «Караул! Зупиніться!»


 



Григорій НЕДОПАД


Темна конячка «УКРОПу», мало знайомий лучанам. Адже останні півтора року Григорій Недопад очолює Ківерцівську районну раду. Відомо лише, що це людина з кола наближених до родини Ігоря Палиці.
У Недопада є хоч якийсь досвід роботи в місцевому самоврядуванні, а також в управлінні. Чого нема в того ж Рачкова, який не керував, а тільки радив. На фоні скомпрометованого політичними скандалами Ігоря Поліщука кандидатура Недопада виглядає як перспективна для участі у виборах міського голови, до яких «УКРОП» змушений готуватися.
Попри штучні спроби відтягнути час, особливо такі, як затягування суду за позовом Юлії Вусенко, чи затягування з надсилання рішення сесії про припинення повноважень Миколи Ярославовича у зв’язку зі смертю, скоріш за все матимемо вибори на осінь. За цей час команда «УКРОПу», окрім вирішення власних бізнесових і земельних питань, має виростити з Недопада потужного кандидата в мери, зі знанням міських проблем та специфіки Луцька. Чи вдасться це зробити людині, яка працювала на посаді в райцентрі, ще й після всього того, що зробив у місті Микола Романюк, покаже час.


 


 

Telegram Channel