Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Куди веде Луцьк команда Ігоря Поліщука?

Волинь-нова

Куди веде Луцьк команда Ігоря Поліщука?

Після двох місяців політичних інтриг, юридичних суперечок і саботажу «УКРОПу» сумнівними способами таки вдалося захопити владу в Луцьку та поставити своїх людей на керівні місця. На жаль, посади віддали не досвідченим фахівцям, а політичним союзникам, з якими доводилося розраховуватися за «правильне голосування»

Наталія ЮРЧУК



Як ми вже повідомляли, виконувач обов’язків міського голови Ігор Поліщук першим заступником призначив представника команди «УКРОПу» Григорія Недопада, а заступниками — депутата від «Батьківщини» Григорія Пустовіта, «радикала» Костянтина Петрочука та колишнього головного юриста міськради Олександра Рачкова. Робити висновки про результати їхньої роботи лучани зможуть напередодні виборів міського голови. Проте вже зараз перші кроки нової команди показують, що «господарями» міста вони бути не налаштовані.
«Хочете, щоб було тепло, пишіть… заяви»



Особливого розголосу набув випадок, коли після показового суботника в парку «Дубовий гай» за участі влади пакети зі сміттям не забирали 2 дні. До них добралися собаки та частину відходів знову порозкидали по зеленій зоні.



Незалежно від того, за кого проголосують лучани на прийдешніх виборах міського голови на заміну Миколі Романюку, вже можна говорити, що нинішні «керманичі» ради на посадах не затримаються. Про це свідчать перші «результати» роботи. Через два тижні після призначення заступників майже половина міста опинилася без гарячої води. На вирішення цієї проблеми команда «професіоналів» витратила тиждень, а багатостраждальний район ЛПЗ взагалі отримав воду аж за два тижні перед Великоднем.
Справжній народний гнів викликало рішення не відновлювати на Пасху теплопостачання в луцьких будинках. Ігор Поліщук підписав розпорядження, в якому вказав: якщо люди хочуть, щоб в їхніх квартирах було тепло, хай пишуть заяви у «Луцьктепло». Лучани, особливо батьки дітей, обурилися такою ініціативою виконувача обов’язків. Адже в них і так клопоту не бракувало, а тут — нова проблема.
Додалися й дрібніші труднощі, об які спіткнулася нова «професійна» влада. Спочатку муніципали безпідставно виселили майстрів народних ремесел із вулиці Лесі Українки, потім виникли проблеми із вивезенням сміття. А особливого розголосу набув випадок, коли після показового суботника в парку «Дубовий гай» за участі влади пакети зі сміттям не забирали 2 дні. До них добралися собаки та частину відходів знову порозкидали по зеленій зоні.
Зрештою й не дивно, що команда «професіоналів» з «УКРОПу» робить такі помилки. Так Ігор Поліщук, який фактично не має господарського досвіду, бо працював юристом у благодійному фонді, опинився на не відповідній для себе посаді в. о. міського голови через посаду секретаря Луцької міської ради (ЛМР).
Щоб компенсувати відсутність досвіду в Ігоря Поліщука, команді Ігоря Палиці довелося «забирати» Григорія Недопада з посади голови Ківерцівської районної ради. Як перший заступник він має опікуватися економікою Луцька, туризмом та інвестиціями. Проте і тут є сумніви, що Недопад зможе «справитися» з економікою обласного центру. У команді «УКРОПу» він опинився після багаторічної роботи комірником, інженером, згодом директором спортивної бази. Натомість досвіду державної служби, окрім ведення сесій райради, у нього немає. Схожа ситуація і з «радикалом» Костянтином Петрочуком, який останніми роками займався бізнесом.
Щоправда, виправити ситуацію могли б екс–голова ОДА Григорій Пустовіт і колишній керівник юридичного відділу міськради Олександр Рачков. Пустовіт тепер має опікуватися медициною і освітою Луцька, а Рачкову підпорядкований найважчий напрямок — транспорт та ключові комунальні підприємства.
ІЗ ЛМР У «ЛНР»?
Розмови про те, чого ж лучанам чекати від нової влади, не стихають. Мабуть, несвідомо нові керманичі перетворюють Луцьк на таку собі «окрему республіку». Ігор Поліщук відмовляється співпрацювати з органами виконавчої влади, наприклад обласною адміністрацією. Днями він повідомив, що не буде брати участі у щотижневих нарадах в ОДА, де обговорюються поточні питання життя області. Здавалося б, це буденний захід господарського характеру, покликаний організувати належну співпрацю різних органів влади, яка піде лише на користь Луцьку.
Однак Поліщук, напевно, так не думає. Ігнорує нова влада й профільні наради. Через це вже й поплатилася. На одному з останніх засідань йшлося про розподіл коштів на соціально–економічний розвиток. Луцьк претендував на 16 мільйонів гривень, але не отримав їх через відсутність представників мерії. Зате були посадовці з районів, які зуміли перерозподілити ці гроші на потреби своїх територій.
Чи зайві для міста ці кошти? Відповідь можна побачити в останніх новинах із життя комунального Луцька. «Луцькводоканал» опинився на грані зупинки через борги за електрику. Відповідно мешканці обласного центру постали перед загрозою припинення водопостачання.
Але Волинська ОДА — не єдиний орган влади, який ігнорує «нова влада Луцька». Верховна Рада, скажімо, досі не отримала листа про припинення повноважень міського голови Миколи Романюка в зв’язку зі смертю. За законами України та моралі Ігор Поліщук мав би надіслати його вже давно, але чомусь цього не робить. У профільному комітеті Верховної Ради листа з Луцька до Великодня так і не дочекалися, про що висловили Ігорю Поліщуку своє обурення в офіційному зверненні.
Залишається сподіватися, що це непорозуміння, а не частина стратегії щодо «утримання» міської влади без перевиборів. Хоча на користь другої версії, на жаль, говорять й інші факти.
До речі, варто нагадати, що за результатами опитування, яке проводилося по всій країні в лютому 2017–го соціологічною групою «Рейтинг», Луцьк зайняв друге місце як найкомфортніше місто України. Безумовно, це досягнення є заслугою Миколи Романюка, його команди та лучан, які щоденно працювали над змінами в обласному центрі Волині.
Сьогодні ж при владі «УКРОП» і його ставленики. І питання, чи вдасться їм принаймні втримати цю планку, залишається відкритим.


 

Telegram Channel