Курси НБУ $ 39.60 € 42.28

Ознаки вигоряння на роботі: причини і вирішення

Всі з часом втомлюються від важкої надмірної праці, проте коли у вас з'являється все більше причин для відгулів та видуманих хвороб – це вказує на ознаки вигоряння на роботі

Експерт Ванесса Беннетт на The Daily Mail розповіла, які ознаки вашої втоми від роботи та як з цим боротися, щоб почувати себе краще, передає Канал24.



Дієвою зброєю при вигорянні є відпустка, але не така, під час якої ви перебуваєте весь день в дорозі, а просто декілька спокійних днів удома, щоби відіспатися та повернути собі відчуття контролю.



Дихання


Логічно, що через швидкий темп роботи та надмірну кількість завдань людина не встигає навіть зупинитись на декілька хвилин і спокійно подихати.


"Це неймовірно, що глибоке дихання здатне зробити для зниження рівня стресу. Приділивши час тому, щоби пригальмувати і зосередитися на диханні, ви пригашуєте реакцію "битися чи тікати", яка відбувається у мигдалеподібній залозі мозку", – розповідає Ванесса.


Хороший стрес VS поганий стрес
Щоб правильно уникнути вигоряння, треба навчитися їх розрізняти. Є два види стрессу: хороший та поганий. Хороший стресс – це коли, до прикладу, вам потрібно готуватися до важливої зустрічі в умовах дедлайну. Режим такого часу помагає нам вирішувати специфічні задачі та досягати добрих результатів.


А от поганий стрес – це стрес, який викликає у вас надмірні негативні емоцій, як наприклад, сварка з директором чи неуспішність на роботі.


Фізичні вправи та відпочинок
Ванесса також радить не забувати про регулярні фізичні вправи, – прогулянки чи фізичні вправи, котрі "перезавантажують" тіло і розум, дають нам відчуття впевненості в собі та спричиняють підвищення рівня серотоніну.


Також експерт вважає, що дієвою зброєю при вигорянні є відпустка, але не така, під час якої ви перебуваєте весь день в дорозі, а просто декілька спокійних днів удома, щоби відіспатися та повернути собі відчуття контролю.


Уміння говорити "ні"
На думку Беннетт, це дуже важливе вміння, яке вимагає від вас постійного вдосконалення над собою. Адже це слово сказати дуже важко, а ще й не почувати себе виним за це – це ще важче.


"Почніть відступати назад зараз, поки все ще контролюєте ситуацію, доки не стане надто пізно, і ви не почнете тонути", – радить вона.


Ознаки вигоряння


Якщо ви помітили за собою великий набір цих ознак, вам варто відпочити і перезапустити свій організми: незібраність, ізольованість, небажання відволікатися на обідню перерву та взаємодіяти з колегами, постійні затримки після робочого дня, втрата мотивації в усіх галузях життя, виснаження, відчуття порожнечі або браку емоцій, навіть цинізм та негативний настрій.

Telegram Channel