Курси НБУ $ 39.79 € 42.38

Салати з поля і лісу

Після Великодня, коли ми налягали на паску, ковбаску, інші дуже калорійні страви, необхідно дати організму відпочити і при цьому поповнити його вітамінами та мікроелементами

Ігор ВИЖОВЕЦЬ

У магазинах та на ринках продають свіжі помідори, огірки, редиску, цибулю, кріп, салат, але, як відомо, у тепличних овочах багато «хімії». Тож замість того, щоб викидати гроші і ризикувати отруїтися нітратами, згадаймо давні рецепти весняних салатів із дикоростучих рослин.



Згадаймо давні рецепти весняних салатів із дикоростучих рослин.



Назбирайте листочків глухої білої кропиви, щавлю та грициків, почистіть їх від черешків, помийте, покришіть. Якщо знаєте, де ростуть петрові батоги чи козельці, можна взяти свіжі корінці цих рослин, почистити, дрібно порізати й додати до салату. Щоб було ситніше, ці інгредієнти поєднують з невеликою кількістю нарізаної кубиками вареної картоплі або нежирного м’яса, заправляють соусом зі сметани, солі, гірчиці.
Для приготування салатів придатне і молоде листя підбілу, кульбаби, кропиви (її необхідно обдати окропом). А от листки кульбаби перед використанням треба замочити приблизно на годину у підсоленій воді, щоб позбутися гіркуватого присмаку. Ця рослина є «родичем» славнозвісної руколи, яку продають у супермаркетах. Найкращий смак листочки мають до цвітіння, але й молоді квіточки також годяться для салатів, варення, інших страв. Кульбаба, як і підбіл, містить вітаміни С, В1, В2, Р, Е, каротин, а ще солі заліза, калію, кальцію, фосфору, магнію, марганцю. Ця рослина — чудовий засіб для профілактики захворювань органів травлення, серця та судин, вона дуже корисна для людей із проблемами зору.
Найпростіший салат із польових трав: візьміть по жмені молодої конюшини, кропиви, кульбаби, щавлю, польового часнику, подрібніть, заправте нерафінованою олією, додайте дрібно накришеної зеленої цибулі, ложечку яблучного оцту і гірчиці.
с. Гредьки Ковельського району.


 

Telegram Channel