Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
Найпоширеніші хвороби курчат

Волинь-нова

Найпоширеніші хвороби курчат

Гіпотермія — це хвороба молодняку, викликана переохолодженням. Головні її симптоми: млявість, малорухливість, кашель, розлади травного тракту. Місячний молодняк затримується в розвитку. Пташенята при зниженні температури в приміщенні збиваються в купки, намагаючись пробратися ближче до джерела тепла, і пищать

Перегрівання, або гіпертермія, також негативно позначається на здоров’ї птиці, найчастіше це зумовлено тривалим перебуванням пернатих на сонці. Наслідки хвороби можуть стати особливо важкими, якщо у курчат недостатньо води і затінку. В особливо жарку і сонячну погоду їх взагалі не слід випускати з курника, або ж можна подбати про навіси і тенти на вигульному майданчику. Перегрів у птаха супроводжується інтоксикацією, відсутністю апетиту і проносом, а гребінь при тепловому ударі синіє і зморщується.



Гіпотермія і гіпертермія не лікуються. При нормальній температурі самопочуття курчат нормалізується саме собою.



Заходи для запобігання переохолодження і перегріву молодняку курей не складні. Варто лише подбати про ізоляцію курника, обладнати його обігрівачами і вентиляцією, стежити за наявністю свіжої води в поїлках. Взагалі гіпотермія і гіпертермія не лікуються. При нормальній температурі самопочуття курчат нормалізується саме собою.
Просте нетравлення живота (диспепсія) у курчат супроводжується запальними змінами слизової оболонки шлунка, частими токсикозами, проносом. Як правило, диспепсії піддається молодняк до місячного віку при порушенні харчування. Хвороба може виникнути через потрапляння в їжу грубого зерна, прокислих мішанок, брудної води, нестачу вітамінів.
Ветеринарна медицина виділяє простий і токсичний розлади. При хворобі, яку називають диспепсією, у курчат спостерігають слабкість, апатію, відсутність інтересу до їжі, неохайний вигляд, діарею. Послід у курчат стає рідким і пінистим, у ньому можна помітити фрагменти неперетравленого корму. Токсичний розлад супроводжується схожими симптомами плюс жар і судоми. Така форма перебігу диспепсії може призвести до загибелі курчат.
Для лікування нетравлення слід додавати в раціон молодняку кисле молоко, сироватку, сир, цибулю, часник, черемшу. Для напування використовуються — водні розчини соди і марганцю, у важких випадках антибіотики та препарати сульфаніламідної групи. Не варто нехтувати і рецептами народної медицини.
Для профілактики диспепсії треба уважно стежити за якістю корму. Він повинен бути свіжим та легкозасвоюваним. Весь інвентар потрібно утримувати в чистоті, періодично піддавати дезінфекції, хоча б окропом.




Telegram Channel