Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Мрія жити з коханою жінкою так і не збулася

Волинь-нова

Мрія жити з коханою жінкою так і не збулася

Весна 1970 року, знімальний майданчик фільму «Це відбувається тільки з іншими». Катрін Деньов було 27, Марчелло Мастроянні виповнилося 49. Актора попередили: жодних запитань про особисте життя, якщо він не хоче скандалу і зриву зйомок, тому що подібні розпитування перетворюють Катрін з ангела з незмінною усмішкою у справжню фурію. Італієць тільки посміхнувся у відповідь: «Нічого, ми її розтопимо». Герой-коханець не відступав, але Катрін стійко тримала оборону

Все різко змінилося після зйомок одного з епізодів. За сценарієм Катрін і Марчелло — подружжя, яке втратило дитину. Щоб гра акторів була переконливою, режисер Надін Трентіньян прийняла у прямому сенсі доленосне рішення: на кілька діб залишила їх у порожній напівтемній квартирі – майже без меблів, без телефону, без книг і журналів, без телевізора і з мінімумом їжі. Вони залишилися наодинці – чоловік і жінка. Коли примусове ув'язнення закінчилося і двоє вийшли на світ божий, стало ясно, що їм не потрібні були ні книги, ні телефон з телевізором, ні, схоже, навіть їжа.



Він добивався зустрічей, вимагав, щоб Катрін кинула все і прилетіла до нього. Але вона залишалася непохитною. Ніколи ще Марчелло не траплялися такі жінки, і це ще більше розпалювало його пристрасть.



Після зйомок вони роз'їхалися: він – у Рим, вона – в Париж. Кожен день Марчелло дзвонив Катрін з освідченнями. Він добивався зустрічей, вимагав, щоб Катрін кинула все і прилетіла до нього. Але вона залишалася непохитною. Ніколи ще Марчелло не траплялися такі жінки, і це ще більше розпалювало його пристрасть. І вперше за 20 років шлюбу Марчелло впав до ніг своєї дружини Флори, благаючи дати йому розлучення: «Я люблю її, Флоро! Благаю тебе, відпусти!» Синьйора Мастроянні, яка звикла дивитися на інтрижки чоловіка крізь пальці, спершу вислуховувала ці зізнання спокійно, потім почала звертатися до його совісті, згодом – погрожувати і ридати. Але в його очах були такий біль і така безвихідь, що Флора здалася.
Мастроянні переїхав до Парижа. Деньов, як і раніше, нічого не обіцяла, але всі помітили, як вона повеселішала і буквально розцвіла. Вони часто з'являлися разом – у кінотеатрах, ресторанах, на світських прийомах. Час, сповнений щасливих очікувань! Одного разу до пари причепився настирливий репортер із запитанням, коли вони нарешті одружаться, адже синьйора Мастроянні дала згоду на розлучення. І Марчелло вирішив, що довгоочікувана мить настала.
На червоному «Ягуарі», подарованому йому Катрін, із чудовим шампанським, з оберемком квітів, які зайняли все заднє сидіння, і каблучкою з великим діамантом він вирушив у Ніццу, в її будинок. Жодній зі своїх колишніх коханок Мастроянні навіть не думав робити пропозицію. З актрисою Фей Данауей він розлучився саме тому, що та ультимативно зажадала узаконити їхні стосунки. А зараз він сам зважився на це і понад усе на світі хотів почути «так!», сказане коханою жінкою.
…Все вийшло зовсім інакше. Вислухавши палкі освідчення, Катрін спокійним голосом вимовила одне-єдине слово: «Ні». А потім швидко зібралася і поїхала в Париж. Перше, що зробив Марчелло, — зателефонував у Рим дружині. Ридаючи, він кричав у слухавку: «Флоро, вона відмовила мені! Флоро, я хочу померти!» А у відповідь почув: «А чого ж ти чекав від цієї вертихвістки? Збирай речі і повертайся у Рим». Загоївши душевні рани в будинку дружини, Мастроянні знову кинувся штурмувати неприступну фортецю на ім'я Катрін. І ось восени 1970 року сенсація: Деньов вагітна, вона чекає дитину від Марчелло.
28 травня 1971 року на світ з'явилася Кьяра-Шарлотта Мастроянні. Це не єдина дитина актора – їх у нього було чимало, у тому числі і позашлюбних. Але Кьяра – плід його останньої і найпрекраснішої любові – була, мабуть, найбільш бажаною дитиною.
Мастрояні сподівався, що тепер Катрін не зможе йому відмовити. А вона й не думала погоджуватися. Кохана не проганяла Марчелло, вони жили разом, але він так і не зумів ні завоювати, ні розгадати її. Вона відмовила йому так само, як колись Роже Вадиму, який зробив з неї зірку і від якого вона народила сина. Їхній роман завершився там, де і почався, – на знімальному майданчику. Коли дочці виповнився 1 рік, Катрін сказала, що їхні стосунки себе вичерпали. Все було скінчено.
Вона виїхала у Париж. Марчелло повернувся до Флори. Катрін ніколи не забороняла йому бачитися з дочкою, яку він любив до нестями. Але його мрія – одружитися з коханою жінкою – так і не здійснилася.
Марчелло Мастроянні пішов із життя 19 грудня 1996 року. Він помер на руках Катрін і їхньої дочки Кьяри. І, швидше всього, сприйняв це як останній подарунок долі, а не як її злу насмішку.


 

Telegram Channel