Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Скільки отримають ветерани війни до свята

Волинь-нова

Скільки отримають ветерани війни до свята

Щорічно до Дня Перемоги тим, хто пройшов Другу світову, виплачують разову грошову допомогу. Отримають її і цьогоріч — уже до 5 травня. Хто, скільки і яким чином, нас поінформувала заступник директора департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Людмила Сірбіненко

Євгенія СОМОВА



За її словами, Кабінет Міністрів прийняв постанову «Деякі питання виплати у 2017 році разової грошової допомоги, передбаченої законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і «Про жертви нацистських переслідувань». Цим документом встановлено розміри та порядок виплати щорічної разової грошової допомоги до 5 травня учасникам бойових дій, інвалідам та учасникам війни, особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною та на яких поширюється Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», а також жертвам нацистських переслідувань.



Якщо грошова допомога не була отримана до 5 травня, виплату її продовжать до 30 вересня 2017-го.



Згідно з прийнятим урядом рішенням виплату щорічної разової грошової допомоги до 5 травня у 2017 році передбачено у таких розмірах: інвалідам війни та колишнім малолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років) в’язням концентраційних таборів, гетто та інших місць примусового тримання, визнаним інвалідами від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин: I групи — 3500; II групи — 3100; III групи — 2 700 гривень. Учасники бойових дій та колишні неповнолітні (яким на момент ув’язнення не виповнилося 18 років) в’язні концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, а також діти, які народилися у зазначених місцях примусового тримання їхніх батьків, отримають по 1200, а нагороджені відзнакою за особливі заслуги перед Батьківщиною — 3500 гривень. Членам сімей загиблих та дружинам (чоловікам) померлих інвалідів війни, учасників бойових дій, а також війни і жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя інвалідами від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге, виплатять по 600 гривень. Учасники війни та колишні в’язні концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, особи, які були насильно вивезені на примусові роботи, діти партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога одержать по 500 гривень.
Зазначимо, що у 2017-му розмір цієї щорічної разової грошової допомоги порівняно з 2016 роком збільшився в середньому на 23 відсотки.
Виплата здійснюється на підставі списків органів Пенсійного фонду України, територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, окремих обласних організацій і установ, де працюють чи служать ветерани війни. Тож звертатися особисто не потрібно. Разом із тим, якщо грошова допомога не була отримана до 5 травня, виплату її продовжать до 30 вересня 2017-го. Але для цього вже необхідно буде звернутися до керівника установи (організації), де служить чи працює ветеран війни, або органу соціального захисту населення. 


 

Telegram Channel