Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Невже пенсіонери побагатшають?

Волинь-нова

Невже пенсіонери побагатшають?

З 1 травня підвищиться прожитковий мінімум для непрацездатних осіб. У зв’язку з цим буде зроблено перерахунок пенсій. Кому і яким чином, ми попросили розповісти заступника начальника головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області Ларису ЛУЧКОВСЬКУ

Євгенія СОМОВА


— Збільшення прожиткового мінімуму вплине на виплати, що прив’язані до нього, — зазначила вона. — Це — мінімальний розмір пенсій і доплата за понаднормативний стаж непрацюючим, пенсії за особливі заслуги, підвищення ветеранам війни та членам їхніх сімей, жертвам нацистських переслідувань, надбавки на утриманців, державна соціальна допомога на догляд інвалідам війни з числа військовослужбовців І, ІІ, ІІІ груп та інших. Зростуть виплати чорнобильцям, зокрема, щомісячна державна адресна допомога інвалідам із числа учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Збільшиться доплата до мінімального розміру пенсії непрацюючих шахтарів, на яких поширюється дія Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці».



Перерахунок пенсій буде проведено автоматизованим способом, тому звертатися до органів Пенсійного фонду особисто не потрібно.



— Серед тих, кому будуть збільшені пенсії, нема такої категорії, як діти війни…
— Виплати їм перераховуються за загальним принципом, як і всім іншим пенсіонерам. Однак, що стосується самого підвищення дітям війни, передбаченого відповідним законом України, то воно встановлено в абсолютній сумі 66,43 гривні і не залежить від змін прожиткового мінімуму.
— Чи збільшать виплати жінкам, які скористалися правом виходу на пенсію у 55 років?
— Розмір пенсії їм буде збільшено. При цьому сума підвищення залежатиме від страхового стажу, заробітку, тривалості періоду дострокового виходу на пенсію та визначатиметься індивідуально.
Хочу зазначити, що зміниться й розмір пенсійної виплати інвалідам війни та учасникам бойових дій, особам, яким виповнилось 85 років. Постановою Кабінету Міністрів України від 13 березня 2013 року встановлено, що інвалідам війни ІІ і ІІІ груп із числа учасників бойових дій у період Великої Вітчизняної війни 1941—1945 років, а також учасникам, яким виповнилося 85 років і більше, щомісячна адресна допомога до пенсії виплачується в розмірі, встановленому для інвалідів І групи, тобто 285 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. А піс-
ля перерахунку з 1 травня вона становитиме 3739,20 гривні.
— Які пенсії не будуть перераховані?
— З 1 травня мінімальний розмір пенсійної виплати встановлено в сумі 1312 гривень для інвалідів І, ІІ та ІІІ груп, одержувачам пенсій у разі втрати годувальника і тим, чиї пенсії призначені до 1 жовтня 2011, за наявності у чоловіків 25, а у жінок 20 років страхового стажу, а після цієї дати — за наявності у чоловіків 35, у жінок 30 років страхового стажу.
Усім іншим державна адресна допомога надається до розміру пенсійної виплати (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат до пенсій, установлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною, та щомісячної доплати до пенсії у разі втрати годувальника членам сімей шахтарів) у сумі 949 гривень. Працюючим пенсіонерам перерахунок провадитиметься лише за наявності в складі пенсійної виплати доплати за особливі заслуги перед Україною та надбавки, передбаченої Законом України «Про донорство крові та її компонентів», при цьому така надбавка визначена в розмірі 10 відсотків від прожиткового мінімуму для працездатних осіб та становитиме 162,40 гривні.
— А чи буде провадитись виплата пенсії працюючим пенсіонерам у зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму?
— Виплата цій категорії волинян, крім інвалідів І та ІІ груп, інвалідів війни ІІІ групи, учасників бойових дій, осіб, на яких поширюється дія пункту 1 статті 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», пенсія яких перевищує 150 відсотків прожиткового мінімуму для тих, що втратили працездатність, провадиться в розмірі 85 відсотків від призначеної виплати, але не менш ніж 1968 гривень. До 1 травня ця сума становила 1870 гривень.
Зазначу, що перерахунок пенсій буде проведено автоматизованим способом, тому звертатися до органів Пенсійного фонду особисто не потрібно.


223 568 волинянам проведено перерахунок, що становить 85,8% від загальної чисельності одержувачів пенсій; 203 343 з них їх збільшено.
Середній розмір підвищення становить 61,84 грн. До 70 грн отримають 163 013 осіб, понад 70 грн — 40 330. Зокрема, значне підвищення отримають учасники бойових дій, особи, на яких поширюється дія Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці».


 

Telegram Channel