Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
«Ліпше поставте питання: кого посадять за цей спрут?»

Волинь-нова

«Ліпше поставте питання: кого посадять за цей спрут?»

Хто з волинських керівників повинен подати у відставку після двох викривальних фільмів програми «Секретні матеріали» про цигарково-контрабандний бізнес у Володимирі-Волинському — губернатор області, міський голова Володимира-Волинського, прокурор Волині, керівники митниці, поліції, СБУ чи менеджмент каналу «1+1»?


Петро САГАНЮК,
міський голова (м. Володимир-Волинський):
— Думаю, ті, хто безпосередньо за це відповідає, — фіскальна служба й силовики. В кожної структури є свої повноваження та обов’язки, і вони повинні їх виконувати. Найлегше звалити все на владу: на губернатора чи міського голову. Але ж є посадові особи, які зобов’язані контролювати ситуацію. Хтось же ці сигарети поставляє на Волинь, вони ж не пішки приходять до нас. Це легко перевірити й відстежити. Силовики мені не підпорядковуються, і я їм не можу давати вказівок.



Думаєте, від хорошого життя 70–річні бабусі й молоді жінки стоять у чергах на кордоні по 8 —10 годин? Скажу чесно: якби мені довелося перевозити великі партії товару, я би теж шукав законні лазівки, аби платити менше. А що робити, коли керівники держави думають лише про власні блага, а не про народ, який їх обирав?




Наталія МОСЕЙЧУК,
телеведуча каналу «1+1» (м. Київ):
— Має піти у відставку ведучий, який начитав титри (сміється. — Ред.). Питання просте: треба розібратись, хто покриває контрабанду на вершині «піраміди»? З нього і слід починати. А у кінці цього ланцюжка може стояти найнесподіваніша людина. Той, хто має дуже богобоязнений вигляд, іноді виявляється найбільшим корупціонером та хапугою. Так що можемо дуже сильно здивуватися, коли викриється це питання. А от чи викриється…


 



Сергій АНДРОСЮК,
дрібний цигарковий «контрабандист», котрий раз на тиждень перетинає кордон як власник авто з іноземною реєстрацією (м. Нововолинськ):
— Фактично відповідальність повинні нести всі, кого ви перерахували. Однак цю проблему треба розглядати ще глибше. Зрозуміло, що програма не просто так з’явилася — вона замовна, за тим стоять конкретні люди. А найголовніше — держава довела своїх громадян до стану, коли вони змушені виживати. Думаєте, від хорошого життя 70–річні бабусі й молоді жінки стоять у чергах на кордоні по 8 —10 годин? Скажу чесно: якби мені довелося перевозити великі партії товару, я би теж шукав законні лазівки, аби платити менше. А що робити, коли керівники держави думають лише про власні блага, а не про народ, який їх обирав? Треба починати наводити порядок у «верхах», бо, видно, їм вигідний такий «бєзпрєдєл», який є зараз на митниці.


 



Роман МИКИТЮК,
засновник фермерського господарства «Аміла», депутат Волинської обласної ради, екс-керівник Ягодинської митниці (смт Турійськ):
— А при чому тут губернатор? У нього і так достатньо різних питань, за які він безпосередньо відповідає. Як і міський голова, котрий наділений конкретними повноваженнями. Вважаю, в цій справі відповідальність лежить безпосередньо на митниці й прикордонній службі. Це в їхній компетенції — контролювати порядок при перетині міжнародних пунктів пропуску, зокрема, на території нашої області. Іншого варіанту немає.


 



Артем ЗАПОТОЦЬКИЙ,
учасник Революції гідності, удостоєний ордена «За мужність» ІІІ ступеня (м. Луцьк):
— Декілька слів скажу про таке явище, як контрабанда. Воно було в усьому світі, є і буде. Завжди і всюди знаходяться спритники, які хочуть заробити на тому, що перевезуть товар через кордон, не сплативши відповідних коштів, що йдуть у державну казну, а в кінцевому результаті після його реалізації мати більший «навар». Питання в обсягах контрабанди, а це вже залежить від того, як виконують свої обов’язки відповідні служби на кордоні. Тож коли йдеться про цигарково-контрабандний бізнес у Володимирі-Волинському, то у відставку мають піти ті митники, які, як кажуть, закривають очі на автобуси-«невидимки» (ясно, що не за «спасибі»), їхні керівники. З іншого боку, якщо керівництво митної служби доведе, що викривальні фільми програми «Секретні матеріали» — вигадка, яка їх компрометує, то менеджмент телеканалу «1+1» повинен відповісти відставкою. Але доводити це потрібно фактами.


 



Оксана КОВАЛЕНКО,
головний редактор ТВО телебачення філії НТКУ «Волинська регіональна дирекція» (м. Луцьк):
— Чому мають люди на найнижчих посадах брати на себе відповідальність за тих, хто закрутив цей бізнес зверху? І піти чи не піти у відставку – трохи не те покарання. Ліпше ставити питання: хто сяде? Бо відставка – то, як у народі кажуть, «відбутися малою кров’ю».


 


 



Ігор МУКОВОЗ,
полковник поліції, пенсіонер УМВС, колишній керівник Луцького міського відділу поліції (м. Луцьк):
— Я подивився ці випуски програми. Думаю, мені як юристу не варто коментувати побачене. Не хочу звинувачувати жоден засіб масової інформації у тенденційності, але всю оприлюднену інформацію повинні перевірити уповноважені державою правоохоронні органи. Лише тоді можна буде робити висновки та давати коментарі.


 


 



Олександр СКІПАЛЬСЬКИЙ,
генерал-лейтенант, екс-заступник голови СБУ (м. Київ):
— Повинен піти у відставку керівник Служби безпеки, прокурор, міліціонер і прикордонник. Це замовний «наїзд» на Саганюка. Але то ж функції не мера Володимира-Волинського і навіть не голови облдержадміністрації, а компетенція органів центрального підпорядкування. У свою чергу, губернатор області не ставив принципово питання про наведення порядку перед Президентом. Пану Гунчику треба більше зважати на проблеми, які торкаються державної безпеки.


 



В’ячеслав ХІЛЬЧИШИН,
доброволець батальйону «Айдар» із позивним Лось (с. Люхча Сарненського району Рівненської області):
— Показані факти просто вражають. Якщо це правда, то в першу чергу повинні подати у відставку силовики, які «кришують» цигаркову контрабанду. Без їхнього відома не було б цього бізнесу. Необхідно провести ретельну чистку серед працівників митниці, СБУ, прокуратури та поліції. Це величезний спрут, який накрив усю країну.


 


 



Володимир МЕЛЬНИКОВИЧ,
генерал-майор, колишній керівник управління СБУ у Волинській області (м. Луцьк):
— У відставку повинен подати весь український народ, який не здатен захистити цінності Євромайдану, а далі терпить негідників. Такою лаконічною буде моя відповідь на бліц–опитування. Більше мені нічого сказати.


 


 


 



Володимир БЛАЖЕНЧУК,
голова Волинської обласної ради і облвиконкому у 1990 — 1994 роках (м. Луцьк):
— Я теж свого часу служив 5 років на кордоні в Іваничівському районі, добре знаю ту роботу. Тоді ніхто нічого не перевозив, тому що прикордонника не можна було підкупити. Митники до 1990 року працювали чесно при невеликих зарплатах. У ситуації, що склалася, не треба починати з губернатора. Якщо прикордонник буде нести службу справно, як у статуті, в клятві, яку він давав, то ніхто контрабанди не повезе. От нещодавно на закарпатській митниці 900 кілограмів бурштину виявили по той бік кордону. Стільки каміння не в кишенях і не в дипломаті провезли! Тепер конфіскат вартістю близько 10 млн євро залишився поза межами України. А наші пропустили, документи видали. Винні ті, хто безпосередньо несе службу на кордоні. Почати треба з них. А тоді вони назвуть, хто дав команду пропустити, якщо вони самовільно цього не зробили.
Бліц провели Олеся БАНАДА, Кость ГАРБАРЧУК, Лариса ЗАНЮК, Алла ЛІСОВА, Катерина ЗУБЧУК, Василь УЛІЦЬКИЙ.


 

Telegram Channel