Курси НБУ $ 39.43 € 42.75

Олика може стати туристичною родзинкою України за сприяння польських спонсорів

Днями в Сенаторській залі Королівського Замку у Варшаві відбулася IIІ звітна конференція Фонду Культурної Спадщини Польщі. У конференції взяли участь представники від України, зокрема, народний депутат України Ірина Констанкевич, голова фракції «УКРОП» у Волинській обласній раді Вячеслав Рубльов та депутат облради, укропівець Олександр Омельчук, помічник-консультант народного депутата Лариса Понєдєльнік

Під час робочої зустрічі обговорили питання відновлення історичної культурної спадщини у селищі Олика Ківерцівського району, йдеться на сторінці УКРОПу у Фейсбуці. Нагадаємо, що у 2013 році польський Фонд культурної спадщини почав консерваторсько-відновлювальні роботи, метою яких є повернення храму в Олиці колишньої величі. На ці роботи Міністерством культури і Сенатом було виділено вже 2,5 мільйони злотих.



Польським і українським реставраторам вдалося забезпечити реконструкцію костелу, відновити розібрані конструктивні елементи, а також провести реставрацію штукатурки, вікон, віконних ґрат і даху.



Польським і українським реставраторам вдалося забезпечити реконструкцію костелу, відновити розібрані конструктивні елементи, а також провести реставрацію штукатурки, вікон, віконних ґрат і даху.
Варто зазначити, що Олицький костел-колегіат – визначна барокова пам’ятка сакральної архітектури ХVII століття, яку на сьогодні визнано найгарнішим римо-католицьким храмом на Волині.
Ірина Констанкевич наголошує, що такі культурні пам’ятки необхідно відроджувати, насамперед, для виховання у наших громадян любові і пошани до духовної історії.
Також під час конференції обговорили питання залучення коштів на розчищення частини підземелля римо-католицького костелу Петра і Павла, що у Луцьку.
За словами Ірини Констанкевич, увагу приділили і реставрації будинку Габріелли Запольської, що у селі Прилуцьке Ківерцівського району. Вирішення цього питання пришвидшиться, якщо місцева влада знайде можливість виготовити проектно-кошторисну документацію на даний об’єкт.

Telegram Channel