Курси НБУ $ 39.57 € 42.12
Чому знову «підняв голову» кашлюк?

Волинь-нова

Чому знову «підняв голову» кашлюк?

Минулого року рівень захворюваності на цю недугу зріс у 7 разів. Лікарі пов’язують таку загрозливу статистику із катастрофічним зниженням обсягів вакцинації дітей. Про це йшла мова під час «круглого столу», що відбувся в управлінні охорони здоров’я облдержадміністрації

Галина СВІТЛІКОВСЬКА


За словами заступника начальника управління Валерія Руцького, значно побільшало не щеплених дітей в області з кількох причин: по-перше, в останні роки були перебої у постачанні вакцин; по-друге, дається взнаки недовіра батьків до їхньої якості, до безпечності цієї процедури. І тут багато залежить від поінформованості людей, від уміння медиків переконувати, навчати. Про те, що крига нерозуміння потроху скресає, свідчить створення громадської організації «Батьки — за вакцинацію».



Торік від дифтерії, кашлюка і правця вдалося вакцинувати всього 7,5 відсотка немовлят до року, у 2015-му —15,8 відсотка.



Стабілізувалася у певній мірі й ситуація із забезпеченням препаратами для щеплень. Якщо позаторік через нестачу вакцини БЦЖ у пологових відділеннях вдалося щепити від туберкульозу всього 16 відсотків новонароджених, то минулого року — понад 54. Як розповіла заступник головного лікаря з неонатології Луцького клінічного пологового будинку Олена Курак, у перші дні після появи на світ важливо захистити дітей не тільки від палички Коха, а й від гепатиту В, але батьки нерідко недооцінюють небезпеку цієї недуги.
Як, до речі, й реальну загрозу виникнення спалахів інфекційних захворювань. Породжують сумніви матерів оприлюднені в інтернеті відгуки про те, що малюки важко переносять цільноклітинну вакцину АКДП індійського виробництва, яка захищає від дифтерії, кашлюка і правця.
— Вакцина відповідає всім стандартам якості, має відповідні сертифікати, зберігається у належних умовах, а тому відмовлятися від щеплень нема підстав, — вважає головний спеціаліст з педіатрії управління охорони здоров’я облдержадміністрації Людмила Рожко.
Торік від дифтерії, кашлюка і правця вдалося вакцинувати всього 7,5 відсотка немовлят до року, у 2015–му —15,8 відсотка. У результаті — у 7 разів збільшилася кількість дітей, які захворіли на кашлюк. Такі дані навела Наталія Маркова, завідувач відділення крапельних інфекцій обласної інфекційної лікарні, зауваживши, що ця недуга призводить до дуже серйозних ускладнень у немовлят.
Викликає у лікарів тривогу й реальна загроза спалаху кору, недуги, що характеризується циклічністю. Кір активно «піднімає голову» кожні 5 років, тож саме цьогоріч треба очікувати різкого росту захворюваності. Ситуація у Румунії, де від кору згідно з офіційною статистикою вже померло 20 дітей, — серйозний привід для хвилювання. Тим більше, що торік у нас було щеплено вакциною КПК (кір, паротит, краснуха) менше третини немовлят до року, а у 6 років — менше 20 відсотків маленьких волинян.


 

Telegram Channel