Курси НБУ $ 39.30 € 42.31
Близько 400 тисяч — для волинських кіборгів

Волинь-нова

Близько 400 тисяч — для волинських кіборгів

Календарі із зображеннями волинян—захисників Донецького аеропорту — тисячним тиражем вийшли у світ. Під патронатом голови облдержадміністрації Володимира Гунчика та митрополита Луцького і Волинського УПЦ КП Михаїла відбувся благодійний аукціон, де, придбавши поліграфічну продукцію, можна було приєднатися до збору коштів на лікування бійців: ковельчанина Андрія Луцика та онкохворого Володимира Бабія, уродженця Горохівщини. Крім того, кожен охочий міг зробити свій внесок у благодійну скриньку

Людмила ВЛАСЮК


Із світлин усміхаються очі хлопців, що пройшли війну. У кожного свій біль, але всіх об’єднує любов до країни. Цю виставку з однойменною назвою у рамках проекту «Герої серед нас», започаткованого у 2016 році відділом інформаційної політики облдержадміністрації, було відкрито для підтримки мужніх захисників Донецького аеропорту. Нині експозиція з портретами волинських кіборгів мандрує районами області. А школи, де навчалися герої цих світлин, пишаються своїми випускниками.



— На полі бою ми можемо залишити зброю, амуніцію, але не товариша, і не важливо: «300» він чи «200», – мовить боєць. – Якщо нам Бог дарував життя, то кинути своїх побратимів тут – непростимо, не по-людськи і не по-християнськи.



Ідея провести аукціон з метою збору коштів для волинських бійців належить волонтерці та журналістці Ользі Валянік. Серед п’ятнадцяти лотів благодійного вечора – календарі із зображеннями захисників. Сказати слова вдячності українським воїнам за жертовність та мужність, придбати поліграфічні матеріали і водночас допомогти тим, хто сьогодні охороняє мирне небо над нами, прийшли меценати й добродійники, а також ті, кому не байдужа доля земляків, котрі стали на захист України.
Голова ОДА Володимир Гунчик та владика Михаїл закликали присутніх проявити жертовність і допомогти тим, хто потребує підтримки.
— Я фотографую вже більше сорока років, але ніколи не готувався настільки серйозно до зйомок, як цього разу, – зауважив Валерій Мельник, заслужений журналіст України та фотограф, який знімав хлопців для виставки першого етапу проекту «Герої серед нас». – Головним було питання, як знайти психологічний контакт. Нам це вдалося. Те, що відбувалося в Донецькому аеропорту протягом тих 242 днів і ночей оборони, – це найкрасномовніша ілюстрація сили українського духу. Тому я дякую організаторам за втілення проекту і здійснення мрій простих хлопців, які вчора йшли на смерть, а сьогодні виборюють життя.
До спільної благодійної справи долучилась і луцька студія «Правда pro», керівником якої є Сергій Шараєвський, що неодноразово бував на Сході з волонтерською місією. Фотограф Юрій Ребрик навіть крізь об’єктив зумів побачити настрій хлопців.
— Саме тому на ваших портретах немає тієї холодної гами війни, – ледве стримуючи сльози, говорить він. – Для фотографа у зйомці найважливіші очі, через них ми можемо відчути душу людини. У вас вони світилися, і я дякую за це. А ще низько схиляю голову перед батьками, які виростили своїх синів патріотами. Спасибі Господу, що він зберіг їх для нас.
Тамуючи біль, спостерігав за тим, як п'ятнадцять лотів швидко розходилися з–під молотка, Володимир Бабій, який, пройшовши пекло війни, тепер бореться з важкою недугою.
— Мої побратими не залишають друга не тільки там, де стріляють, але й тут, на мирній землі, – каже кіборг. – Дякую волонтерам, які і сьогодні поруч зі мною: кожного дня телефонують, приїжджають, підтримують. Спасибі всім, хто прийшов, відгукнувся і не залишився байдужим.
Хлопці неодноразово повторювали: «Дух наш не зламався, не витримав бетон». Вадим Ваврищук із позивним «Грім», капітан 122–го окремого аеромобільного батальйону залишив Донецький аеропорт 13 січня, після обвалу вежі. Віктор Михальчук виходив із залізної пастки останнім із волинян — 21 січня. Вони сьогодні усміхаються, але спогади живуть, немов і справді бетонною плитою лежать на серці.
— На полі бою ми можемо залишити зброю, амуніцію, але не товариша, і не важливо: «300» він чи «200», – мовить боєць. – Якщо нам Бог дарував життя, то кинути своїх побратимів тут – непростимо, не по-людськи і не по-християнськи.
Від продажу 15 лотів, виставлених на аукціон, вдалося отримати 322 тисячі гривень. Загальна сума зібраних коштів, яка буде згодом передана на лікування та реабілітацію бійців АТО, становить 361 тисячу 240 гривень.
Для волинських захисників звучали мелодії академічного камерного оркестру «Кантабіле», які, як висловився керівник колективу, народний артист України Товій Рівець, «ще зберігають у собі запах пороху, пам’ятають сльози наших героїв, бо під реальні звуки пострілів музиканти виступали на Сході України під час волонтерської місії». Підтримували бійців патріотичними піснями Галина Конах, Василь Чепелюк, Галина Овсійчук. Коли лунала «Пливе кача» у виконанні вокального квартету «Автограф», в очах кіборгів стояли невиплакані сльози. Героями не народжуються, ними стають на війні…



Онкохворий Володимир Бабій дякує усім, хто долучився до аукціону.



Мужні захисники Донецького аеропорту — жива легенда української історії.



Владика Михаїл та губернатор Володимир Гунчик — ініціатори благодійного вечора.


 

Telegram Channel