Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Джон Франклін іменами коханих називав острови

Волинь-нова

Джон Франклін іменами коханих називав острови

Цей відомий британський дослідник провів усе життя в експедиціях і загинув, шукаючи Північно-Західний прохід, що сполучає Атлантичний та Тихий океани. Завдяки Франкліну на карті світу з'явилися нові землі, про які раніше ніхто не здогадувався. Джон мав дві дружини: на честь першої він назвав відкритий ним острів у Північному Льодовитому океані, на честь другої — мис на американському березі

Перша дружина поетка Елінор Анн Порден була неймовірною красунею, яку він обожнював понад усе, до того ж талановитою романісткою. Її вірші були популярні серед інтелектуалів Британії ХІХ столліття. Кілька з них вона присвятила своєму чоловікові на згадку про їхню першу зустріч на кораблі. Елінор знала, що її смерть неминуча. Вона просила Джона не переривати експедицію за жодних обставин. Елінор померла від туберкульозу через два роки після одруження, майже відразу після пологів. Джон Франклін дізнався про смерть дружини під час експедиції, тому на похороні не зміг бути. Острів Порден у Північному Льодовитому океані названий її прізвищем.
Через три роки Франклін одружився з Джейн Гріффін — невтомною меценаткою, письменницею, що обожнювала подорожі. Джейн — авторка крилатого вислову: «Що не забажала зробити держава, зробила жінка». Під її патронажем проходили регати, гірські подорожі, відкривалися нові навчальні заклади, музеї, ботанічні сади. Завдяки зусиллям Джейн усього за 6 років австралійське поселення Тасманія, де її чоловік обіймав посаду губернатора, стало науковим центром колонії. На її честь Джон Франклін назвав мис на американському березі, а також затоку, льодовик та острів.
З другою дружиною Франклін прожив
17 літ. 1845-го він вирушив у чергову подорож і не повернувся. Джейн дуже хвилювалася за його долю і сама спорядила аж 7 експедицій на пошуки коханого. Знайти його тіло їй не вдалося, вона до кінця життя вірила, що Джон живий. Джейн відмовилася від пенсії вдови, не носила траурного одягу і фактично до останнього подиху не припиняла шукати свого чоловіка.

Telegram Channel